Дънна яма повлече четири деца, спасиха ги

Животът

07-09-2015, 10:14

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Инцидентите по плажовете продължават

Лятото си отива, но тежките водни инциденти по плажовете продължават. Морето е изключително опасно с водни течения и дънни ями. През последните дни най-масови бяха инцидентите по варненските плажове, всички са станали при червен флаг, но всички пострадали са били спасени от спасителите и медицинските екипи на ДКЦ 1 "Св. Клементина", съобщи д-р Иван Иванов, управител на здравното заведение, което осигурява медицинското обслужване по плажовете.

Само в четвъртък (на 3 септември) по варненските плажове са станали 4 тежки инцидента при червен флаг. В 8 часа на 8 пост 44-годишна българка попада в дънна яма и започва да се дави. Бързо е извадена от морето, приложени са различни медицински манипулации и е стабилизирана на място, след което е изпратена в дома си. В 8:10 часа между 7 и 8 пост отново в дънна яма попадат 4 момчета на възраст между 10 и 13 години, които са били сами на плажа. Оказана им е първа медицинска помощ на място и са изпратени по домовете. В 15:45 часа на 7 пост в дънна яма попада 46-годишен мъж, изваден е от двама спасители. Оказвана му е спешна първа помощ, но отказва по-нататъшно лечение в болница и си тръгва. В 12 часа на плажа в кв. "Аспарухово" се е давела 38-годишна жена. Извадена е от морето и е приложена пълна реанимация, като след стабилизирането е откарана в УМБАЛ "Света Марина".

На 4 септевмри – петък на 9 пост на варненските плажове е имало два инцидента с две деца. 4-годишно момче влиза в морето с майка си, вълна ги събаря и тя изпуска детето си. Извадено е своевременно от спасителите и му е оказана първа медицинска помощ без да се налага хоспитализация в болница. На същото място 14-годишно момче влиза да се къпе отново на червен флаг, морето го дърпа навътре, но е спасено и след като е стабилизирано от плажните медици, е откарано в УМБАЛ "Св. Марина".

В неделя -06.09. на първи пост във Варна след като излязъл от водата 59-годишен мъж започва да колабира и след медицинската намеса се оказва, че е получил инсулт и е откаран в УМБАЛ "Св. Марина". 60-годишна жена също е колабирала в курорта "Св. Св. Константин и Елена" от високо кръвно и е оказана спешна медицинска помощ на място без да се хоспитализира в болница, каза още д-р Иванов.