Всеки десети бездомник иска да емигрира

Животът

04-09-2015, 07:11

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

32% от скитниците спят на улицата повече от година

Всеки десети бездомник в София иска да емигрира. Това показва проучване на "Градски номади" сред скитници в столицата. Оказва се, че освен висококвалифицираните кадри и хората останалите без покрив над главата виждат емиграцията като решение на проблемите си. Статистиката показва, че една част от скитниците също са образовани хора, като 24% от тях притежават диплома от ВУЗ. Всеки трети клошар в София е попаднал на улицата след като е загубил работата си. "Често остават без покрив над главите си заради семейни конфликти, жилищни измами или младежи от домове за сираци, които трябва да напуснат институциите след като навършат пълнолетие", обясни една от организаторите на проекта Елеонор Генова.

Изследването показва, че 32% от живеещите на софийските улици са без подслон повече от година. За 14 на сто тротоарите и изоставените сгради са дом повече над 10 г. Почти половината изкарват прехраната си като събират отпадъци за рециклиране. С ровене в кофите за хартия и стъкло част от клошарите си докарват между 5 и 10 лв. на ден. Немалка част от бездомниците работят за ден-два като чистачи по строежи или продавачи на цветя. 16 на сто припечелват с просия, показват данни от проучването. Половината от изкараните пари скитниците дават за хвана, а другата – за цигари и алкохол.

"Най-голямата трудност, която срещат е намирането на работа, чак след това се нарежда липсата на подслон. Част от бездомните имат и здравословни проблеми, които заради липсата на средства не могат да решат", се казва в резултатите от проучването. Из­­следването показва, че средностатистическият бездомник в София е мъж над 50 г. от български произход. Почти половината скитници в столицата са софиянци, разведени и без деца. Тези, които имат деца обаче не разчитат на тях. Затова повечето бездомници разчитат на милостинята на непознати и на неправителствени организации. Само 4% от клошарите се надяват на помощта на държавата.

Близо 70% от населението смята, че скитниците живеят на улицата, защото страдат от физическо или психическо заболяване. Това показват данни на проучване за обществените нагласи към бездомните на "Градски номади". Всеки трети от 679 анкетирани смятат, че клошарският живот е личен избор. Половината от анкетираните са на мнение, че броя на бездомниците се увеличава, защото всеки ден виждат по един скитник. 55% от софиянци твърдят, че са помагали на скитник, а 10 на сто признават, че редовно общуват с бездомници. Гражданите са категорични, че клошарите се нуждаят от социални помощи и обществено разбиране. 1% са убедени, че сред най-важното, което трябва да получат хората без покрив е образование.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)