Остеопорозата все по-често засяга и мъже

Животът

03-09-2015, 14:35

Снимка:

puls.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Организират здравна кампания за борба с остеопорозата

Болестта покосява средно всяка втора жена на възраст над 50 години

Все повече мъже страдат от остеопороза, показа изследване, проведено в рамките на "Месеца на костното здраве". В проучването са се включили 313 души от Варна, от които 9 мъже. Статистиката показва, че 36% от тях са с намалена костна плътност или т. н. остеопения. При предствителите на силния пол се проявява най-вече като съпътстващо заболяване или в резултат на продължителен прием на кортикостероидни препарати.

Това са силно изненадващи данни, които демонстрират нова тенденция, тъй като жените са по-предразположени към развитие на остеопороза поради настъпващите с възрастта хормонални промени – дефицит на естрогени, които са изключително важни за поддържане здравината на костите, коментира д-р Васил Василев, завеждащ лекар на Центъра по остеопороза и остеометрия към ДКЦ "Чайка" във Варна.

Скринингът потвърждава тревожната тенденция, че остеопорозата засяга средно всяка втора жена на възраст над 50 години като тази условна граница постоянно намалява. Във възрастова група от 50 до 59 г. две трети от изследваните са засегнати. Във възрастовата група от 40 до 49 г. показания за намалена костна плътност или остеопороза имат близо половината (48%) от жените

Остеопорозата рядко влиза във фокуса на общественото внимание. Вероятно затова я наричат "тихият крадец". Обикновено без каквото и да било симптоматика, остеопорозата намалява плътността на нашите кости и ги прави чупливи. Ранното установяване означава навременно начало на терапия и продължаване на нормален начин на живот. В настоящата икономическа обстановка се оказва, че стойността на изследването често е причина много пациенти да не се лекуват. За съжаление Здравна каса не заплаща за това изследване и то е възможно само като платена услуга.

Изследването на една област може да даде информация дали при пациента има намаляване на костната плътност или не. Ако това изследване покаже намаляване на констната плътност, то се препоръчва да се направи изследване на още една зона или на цяло тяло. Само изследвания на две зони и цяло тяло носят нужната диагностична стойност за поставяне на окончателна диагноза от лекар-специалист и предписание за съответно лечение, обясняват специалистите.