До Аладжата и Побити камъни – само с колело!

Мисия Варна

31-08-2015, 18:30

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Два велопохода и много игри учиха участниците как се кара извън града

Два велопохода събраха колоездачи от целия град през последния уикенд на август. Жадни за приключения и активна почивка варненци като на шега изминаха километрите до Аладжа манастир и Побити камъни. С много игри и специално подготвени демонстрации участниците научиха куп полезни неща за това как безопасно се кара извън града и по неравен терен.

В събота, на 29 август, беше велопоходът до Аладжа манастир. Над 60 велосипедисти се събраха точно в 9 часа пред Терапията.

Маршрутът, по който преминаха беше от МБАЛ „Св. Марина“ към Паметника на „Почивка“,  през вилната зона между местностите Горна и Долна Трака до кв. „Виница”, - по червената туристическа маркировка до Ковшак чешма, и после до Аладжа манастир.

Още при тръгването участниците получиха инструкции за безопасно каране в планински и градски условия.

На Ковшаг чешма велосипедистите спряха за пикник. По време на почивката бяха проведени кратки уроци за най-важните моменти при колоезденето: как се кара в група и как се носи и настройва каска. А също: как да въртим педалите така, че да се уморяваме по-малко, как се работи със скоростите и спирачките и как се минава през малки препятствия. Участниците получиха и ценни съвети за предимствата на придвижването в града с велосипед.

В неделя, на 30 август, интересът към втория велопоход - до Побитите камъни, беше още по-голям. Той беше за по-напредналите и авантюристично настроени колоездачи.
Маршрутът, който участниците изминаха, беше Варна – Аксаково – Доброглед – Припек – Слънчево – Побити камъни – Страшимирово – покрай Варненското езеро – Западна промишлена зона – Катедралата.

В 9 часа пред музея „Владислав Варненчик“ се събраха близо 100 велосипедисти, оборудвани с необходимата екипировка – планински или хибриден велосипед в изправност, каска, помпа, резервна гума и комплект за лепене.

Организаторите бяха предвидили множество игри, анимации, беседи и викторини, по време на които участниците, забавлявайки се, научиха много полезни факти за ползите от колоезденето и за безопастността при каране в градски условия. Велопоходът завърши с  пикник на Побитите камъни.

Най-малкият участник във велопохода беше на 7 години. Невръстният колоездач беше дошъл с родителите си и заедно с тях без проблем премина разстоянието от Слънчево до Побитите камъни. Родителите споделиха колко важно е за тях да бъдат изградени велоалеи в град Варна, които ще дадат възможност на децата им да карат безопасно в града. Според тях много от децата проявяват интерес към карането на велосипед и с нетърпение очакват новите възможности, които проектът за интегриран градски транспорт ще им даде за спорт и разходки с колело в рамките на град Варна.

Събитието е част от проект „Интегриран градски транспорт на Варна“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и държавния бюджет на Република България.