Държавата дава пари на бизнеса да участва на панаири

Парите

28-08-2015, 15:01

Снимка:

ИАНМСП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Регионална мрежа улеснява контактите с българските фирми

Държавата може да подпомогне участието на малки и средни фирми в панаири и изложения, които се провеждат в страната. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева на конференция във Варна. Финансирането ще се осигури по нов проект на агенцията, с който тя ще кандидатства по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" през следващата година.

То ще бъде в помощ на фирми, които все още нямат готовност да ходят на подобни събития в чужбина, подчерта Захариева. Досега агенцията подпомагаше българските компании, които посещават само изложения, панаири и търговски мисии зад граница.

Зам.-директорът на ИАНМСП Никола Стоянов допълни, че се предвижда в новия проект да бъде включено и подпомагане идването на чужди компании на търговски мисии у нас с цел директни посещения на предприятията и насърчаване на българския износ. Агенцията за малки и средни предприятия ще създаде регионална мрежа, за да се достигне директно до бизнеса, обясни евродепутатът от ГЕРБ (ЕНП) Ева Паунова, която подкрепя инициативата.

Предвижда се създаването на 6 регионални офиса. Те ще работят и за връзка на големите компании с по-малките, които могат да бъдат техни поддоставчици, подчерта Ева Паунова. Според нея работещите малки и средни фирми от своя страна могат да подпомагат стартиращите предприемачи.

Мариета Захариева представи и регионалния мениджър на агенцията във Варна – Николай Петканов, който идва от бизнеса.