Изнасят дискотеките на плажа

Така ще спасяват курортите от нощен шум

Летните заведения, които тревожат нощното спокойствие на туристите, да бъдат преместени на плажа, ще предложи новата концепция за управление на морските плажове, обясни днес министърът на туризма Николина Ангелкова. Това ще стане възможно след разделянето на плажовете на функционален принцип и някои от тях ще бъдат предназначени за нощен живот. Кметове на морски общини дори поискали държавата да инвестира в буни и мостове, върху които да бъдат разположени заведенията.

Безплатни или на символични цени на шезлонги и чадъри предвижда също концепцията, която ще бъде подложена на обществено обсъждане през септемwри и според министър Ангелкова трябва да бъде разгледана до края на годината. Министърката е започнала обиколка на всички курортни селища, национални курорти и морски общини с цел организация на по-успешно Лято 2016. Според нея вече е ясно, че сезон 2015 е изключително труден, но все още има шанс до края на годината да бъдат достигнати нивата от 2014 г.

Потвърдили са се прогнозите за 20% намаление на руските туристи у нас, но това според Ангелкова е само за сметка на държавните служители и детските лагери, чиито организирани пътувания бяха спрени от правителството в Москва. В същото време намалява спадът в броя на туристите, които пристигат у нас с цел почивка и ваканция и летовниците отново се насочват към хотелите вместо към гостуване при познати и близки.

Като цяло до края на юли 2015 г. туристите в България са едва с 2,5% по-малко. Сравнително добрият резултат обаче е за сметка на зимния туризъм, където увеличението е с 8%. 12 на сто е увеличението на френските туристи през юли и това според министърката е пряк резултат от изложбата "Българските златни съкровища" в Лувъра.

Непрекъснатото изтичане на кадрите в туризма в чужбина е най-тежкият проблем, който от бранша поставят пред министър Ангелкова. За справянето с него ще бъде създаден съвет с участието на министрите на труда и образованието.