Стрелецът от Кабакум убил зет си, за да не пострада друг

Варненският окръжен съд остави в ареста 57-годишния софийски бизнесмен

57-годишният Румен Иванов от София, който бе задържан за убийството на 34-годишния си зет Николай, е признал за престъплението. Пред полицаи обяснил, че го е направил, за да не пострада някой друг. Мъжът сам подал сигнал и предал законно притежаваното от него оръжие, с което е стрелял срещу съпруга на дъщеря си.

Кървата драма се разигра на 23 август в частен имот в местността Кабакум, където жертвата дошъл със съпругата сии двете им деца – на 1 и 3 години за летния сезон. При направената проба за алкохол в кръвта на Румен Иванов дрегерът е отчел наличието на 1,22 промила.

Защитата на обвиняемия мъж поиска делото за определяне на мярката за неотклонение да се гледа при закрити врата, тъй като Иванов бил публична личност, бизнесмен, отличен работодател и данъкоплатец, а синът му – с високо обществено положение. Съдът обаче не прие аргументите и посочи, че това не дава право на обвиняемия на съдебни привилегии.

Адвокатите на обвиняемия изтъкнаха, че той се грижи за дъщеря си и малките й деца, както и за възрастните си родители, има постоянен адрес и едва ли би се укрил. Те допълниха, че случилото се е шок за него и всички, които го познават и настояха за налагане на мярка "домашен арест".

Според съдийката Соня Нейкова обаче грижите за близките не могат да са приоритет пред тези за обществото. Магистратката отбеляза, че в случая има близки и роднини, които могат да се грижат за децата и възрастните хора, а Иванов има завидно материално положение, което би обезпечило евентуалното му заминаване в чужбина.

В крайна сметка съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", която може да бъде обжалвана в съответния срок.