Роми мамят, че са бездомни, искат подслон в СУПЦ

Изготвят социални доклади за семействата, настанени в приюта

Жители на Максуда са поискали да бъдат настанени в Социално учебния професионален център (СУПЦ) "Анастасия д-р Железкова", твърдейки, че са останали без дом след акцията миналия четвъртък. Проверка обаче показала, че не са сред обитателите на съборените на 20 август къщи, съобщи директорът на социалната дирекция в Община Варна Любомира Комитска. Друго семейство пък декларирало, че не желае да бъде настанено в СУПЦ, а ден по-късно се върнало и пожелало подслон.

За част от ромите от премахнатите постройки е станало ясно, че имат законни къщи на територията на Максуда или близки и роднини, при които могат да се настанят. Само едно семейство е заявило, че ще се върне в родния си град Карнобат, но по неофициална информация на следващия ден се е завърнало в морската столица.

Към момента в СУПЦ са настанени 149 лица от ромския квартал, 84 от които деца. За всички тях са осигурени легла и спално бельо, предоставени са и дарения, съобщи Комитска. Могат да ползват и течаща топла вода. Храната пък се осигурявала от социалния патронаж.

До края на тази седмица трябва да приключи анкетирането на настанените в приюта ромски семейства. Целта е да се изготвят социални доклади на всяко от тях, които да очертаят основните проблеми в ромските фамилии. Анкетите се правят от социални работници, медиатори и психолози. В проучванията участват и служители на Трето РУП, за да се установи дали ромите нямат криминални прояви. Проверява се и дали останалите без дом роми получават помощи.

След като бъдат изготвени докладите ще се обсъдят и мерки, с които да бъдат подпомогнати настанените в СУПЦ хора, като подходът ще бъде индивидуален, обясни шефката на социалната дирекция. Ще се проучат възможности дали някои от тях не могат да се настанят при свои близки и познати. Местната власт ще умува и над възможностите за осигуряване на трудова заетост на хората без работа. Ще се обсъди и дали е възможно ромските семейства да бъдат подпомогнати с някакви еднократни помощи, за да си наемат квартири.