Ромски босове прибират парите на български гурбетчии

Крими

20-08-2015, 07:18

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Домашни помощници стават роби

Наши роми, които набират работна ръка за френски земеделци, прилагат нова схема за измама на гурбетчии. Мургавите босове от Котел, Омуртаг и Попово се заселили край Лион, Марсилив и Тулон преди години като сезонни работници. След няколко месеца работа в зеленчукови оранжерии, овощни градини и полета, ромите решили да останат във Франция и да развиват собствен бизнес. Така мургавите ни сънародници се превърнали в посредници за осигуряване на евтина работна ръка. Босовете набират селскостопански служители от България с обещания за заплата от 1500 евро. Най-предпочитани са жени на средна въз­раст с ниско образо­вание, които не знаят никакъв чужд език.

Посредниците осигуряват и транспорта до Южна Франция. Гурбетчиите се товарят в нелегални микробуси, които нямат разрешение за транспорт на пътници. Тъй като повечето кандидати за работа нямат пари за път, посредниците поемат разходите им с уговорка да удържат средствата за билета от първата им заплата. След пристигането във Франция обаче, ромските тартори прибират личните карти на работничките и така ги правят свои заложници. След няколко седмици работа нашенките разбират, че ще получават 3 пъти по-ниско възнаграждение от обещаното.

В действителност френските работодатели сключват трудови договори и дават доста добри заплати. Парите обаче се дават на посредниците, които да ги раздадат на работничките. От получените средства ромите прибират половината под предлог, че са за плащане на квартирите, за всекидневния транспорт до градините и за пътуването до Франция.
Така на месец посредниците прибират по 4000-5000 евро без нито ден работа. Тъй като не знаят френски език, ощетените няма как да се оплачат на работодателя си, а заради липсата на лични карти не могат да отидат да подадат жалба и в местните структури на трудовите инспекции. Циганите пък на свой ред често предупреждават работничките, че ако случайно решат да избягат от фермата и отидат да се оплачат в полицията, заради липсата на документи за самоличност те ще бъдат арестувани като бежанци или терористи.

Подобна схема се разиграва и във Великобритания. Преди време група българки от Велико Търново потърсили съдействие от органите на реда в кралството заради това, че са били измамени от две семейства сливенски цигани. Мургавите наели десетината жени с обещания да работят във ферма срещу 2000 евро заплата на месец. Когато пристигнали на място обаче се оказало, че заплатата е наполовина по-малка, а и от нея се удържали пари за изгнилите и мизерни бараки, в които нашенките били настанени по четири в стая. Жените издържали месец и половина, след което подали сигнал в местната полиция.

Благодарение на сигнал до органите на реда в Швеция преди броени дни около 30 гастарбайтери успяха да се приберат у нас, след като също станаха жертва на измама. Нашенците били наети от непознат мъж, който обикалял селата около Стара Загора, Павел баня и Белоградчик. Въпросният Ивайло набирал хора, които да берат боровинки срещу 50 евро на ден. Като пристигнали обаче гастарбайтерите разбрали, че ще работят по 12 часа на ден за 5 евро. След като алармирали полицията и българското посолство в Стокхолм, измамените българи успяха да се приберат у нас. Разходите за самолетните билети бяха са сметка на ужилените работници. Заради липсата на средства 8-те жители на община Павел баня се прибраха в родината си с помощта на кмета, който заплати транспортирането им. Берачите обаче ще трябва да възстановят разходите на общината. В същата ситуация се оказаха и излъганите земеделски работници от Трън, които преди 3 години се върнаха в родината си след като общината плати пътя им. И до днес гастарбайтерите не са възстановили средствата на местната власт.

Ръст на измамите с домашни помощници, заминали в чужбина на езиково обучение по европейска програма и превърнати в роби, отчитат контролните органи. Според програмата домашните помощници трябва да се грижат по 5 часа на ден за децата работодателите си.

Програмата за културен обмен „О Пер” се реализира в България от 2002 година и дава възможност на младежи между 18 години и 30 години да живеят в приемни семейства по целия свят. Младежите се настаняват безплатно, но поемат домашните задължения и грижите за децата. Според европейска спогодба те трябва да работят до 5 часа на ден, за което получават джобни. От Главна инспекция по труда (ГИТ) припомниха, че участниците в тази програма са самонаети, а не наети от трудови посредници и следователно не са защитени от закона. Най-често сигналите за измами, свързани с консултации за самонаемане или настаняване по програмата „О Пер”, се отнасят до Великобритания и Швейцария, уточниха от ГИТ.