Търсят следи от Ноевия ковчег по дъното на Черно море

Животът

20-08-2015, 07:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подводни арехеолози правят карта на "невидимото" наследство в Черно море

Наши и британски учени почват изследвания с модерен гръцки кораб

Модерният гръцки научноизследователски кораб "Aegaeo" ще изследва югозападната част от акваторията на Черно море. На днешното си заседание правителството разреши на плавателното съоръжение да пребивава във вътрешните морски води, териториалното море и изключителната икономическа зона на България от 10 септември до 14 октомври.

Целта на експедицията е да се направят археологически проучвания, които са част от мащабен българо-британски проект за подводна археология. Учени смятат, че може да се стигне до вълнуващи открития, даващи отговори за библейския потоп и Ноевия ковчег. Ще бъдат издирвани следи от древни цивилизации, антични селища, както и потънали кораби. Според изследователи преди хиляди години Черно море е било сладководно езеро. А една от най-загадъчните тези е, че в дълбините се крие потъналата Атлантида.

Учени са на мнение, че по време на експедицията е възможно да се съберат данни и за изменението на климата на Балканите и колебанията в нивото на Черно море. Проучванията ще продължат около три години.

Изследванията са финансирани изцяло от Центъра за морска археология на Университета в Саутхемптън и британската фондация "Expedition & Education". А проектът ще се осъществи в пълно съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство. Той ще осигури възможности както за популяризиране на културното наследство под вода в българските води на Черно море, така и за обучаване на млади специалисти с интереси в подводните археологически изследвания.