Прогнозата: Повече слънце - от петък, лятото не си е тръгнало

Животът

18-08-2015, 10:32

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

На Балканите ще има една нормална зима, заяви Петър Янков

"Лятото още не си е тръгнало. От петък започва постепенно подобрение на времето с повече слънце, въпреки че се очакват превалявания в планинските райони". Това заяви синоптикът Петър Янков за "Здравей, България".

"Последните прогнози за зимата на Балканите са за един нормален декември с нормални валежи, по-студен януари и топъл февруари", подчерта експертът по повод прогнозата на учен от НАСА, че ни предстои най-тежката зима в цялата история на Европа.

"Нашият колега насочва своето внимание главно върху развитието на времето в Западна Европа. И ако се сбъдне тази прогноза за много валежи и студена зима в западната част от нашия континент, то на изток и специално на Балканите се очаква по-нормално време", поясни експертът.

Той определи резултатите от дългосрочното прогнозиране и сезонните прогнози като "задоволителни".

"В тях се използва много статистика и търсене на аналози. В случая влиянието на течението "Ел Ниньо" е един такъв аналог. То влияе върху развитието на времето в една достатъчно голяма област от Източна Азия, Австралия, Северна и Южна Америка. Така че все пак е възможно да има и някакво минимално влияние върху времето в Европа", заяви Янков.