Започват ремонти и строителство във "Виница"

Велоалеи ще има след реконструкцията на бул. "Цар Борис III"

Нова детска и спортна инфраструктура планира да изгради Община Варна в кв. "Виница". За целта ще бъде използван държавен терен с площ около 6 декара, който вече е предоставен на общината, съобщи кметът Иван Портних, като уточни, че проектът е приоритетен за следващата година.

Местната администрация си е поставила за цел и да ремонтира изцяло пътя от града до квартала. Както е известно в момента текат дейности за укрепване на участъка между спирките "Резервоара", "Моста" и "Светкавица", който пропадна заради свлачище. В отсечката от 320 метра вече са поставени 213 пилота, които да държат ската. След това пилотите се свързват с бетонна ламела, която е във във формата на канавка. Очаква се пътят да бъде отворен на 1 септември.

Още следващата седмица ще започне рехабилиатция на целия бул. "Цар Борис III" - от табелата "Виница" до края на квартала. Вече е осигурено небходимото финансиране. Освен нов асфалт проектът включва ремонт на тротоарите и изграждане на велоалея. 

Освен това е изготвен проект за основна реконструкция на улици и тротоари, изграждане на зелени площи и облагородяване на централната част на "Виница". Той ще бъде сред първите подадени по оперативната програма "Региони в растеж", по която общината разполага с гарантирани 86 млн. лв.

Готов е и проект за изграждане на канализация в кв. "Изгрев", за който местната власт също се надява да получи европейско финансиране. Очакванията са в най-скоро време да се получи одобрение и проектът да бъде реализиран през следващата година. В по-голямата част от "Изгрев" няма изградена канализация и водоснабдяване, въпреки че населеното място е със статут на квартал.

Живущите в района са подавали множество жалби и са инициирали протести през годините, но без резултат досега.