Такси отчете 33 км от летището до курорта Св. Константин

Крими

17-08-2015, 14:46

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Засякоха таксиметрови шофьори с отнети книжки

Инспектори се самосезираха по публикация във вестник "Билд"

Варненско такси отчете разстоянието между летището и курорта Св. Св. Константин и Елена като 33 километра при действителни 17. Нарушителят е засечен по време на акцията "таен клиент", осъществена от инспектори от Регионален отдел "Метрологичен надзор Северна България" и представители на варненската структура на "Автомобилна администрация".

Последвало е разглобяване на таблото на автомобила, при което е открита така наречената помпа, чрез която става възможно да се подават допълнителни импулси и по този начин апаратът да отчита повече километри и съответно по-голяма сума за заплащане.

В продължение на три дни са проверени общо 26 таксиметрови автомобили, осъществяващи таксиметров превоз на пътници от летището и курортни комплекси да града до посочени от клиентите дестинации, като са хванати общо двама нарушители.

Вторият е бил с технически неизправен апарат. При извършения от инспекторите контрол за съответствие на грешката му с нормираната е установено, че отчита с грешка от плюс 19 % в ущърб на клиентите. На двамата водачи са съставени протоколи за задължителни предписания за отстраняване на констатираните несъответствия и са предприети действия за съставяне на актове.

Извънредните проверки са организирани във връзка с публикация в немския вестник "Билд" за измами на немски туристи, ползвали таксиметрови услуги от летище Варна, за което Регионален отдел "Метрологичен надзор Северна България" се самосезира.