Премиерът забрани търговия с вода от Плиска

Животът

13-08-2015, 07:50

Снимка:

btv

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Рухна стена на свещения кладенец

Премиерът Бойко Борисов забрани комерсиалните дейности, свързани с археологическите разкопки в Плиска, и заяви, че ако продължат да се продават и даряват "находки" ще спре финансирането на проучванията там. Това се разбра от стенограмата от вчерашното заседание на правителството. Борисов заявява, че някой се опитва да се възползва от археологическите проучвания и ще бъдат пресечени апетитите да се печели от това. Той визира идеята да се бутилира "чудотворна вода" от открития извор в Голямата базилика в Плиска. "Забранявам (иначе просто ще им спра финансирането и до там ще бъдат) всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече", казва премиерът.

Водата може да бъде опасна за здравето, тъй като в нея има нитрати, които са два пъти над нормата. Премиерът нарежда на министрите на здравеопазването и на екологията да блокират всякакви дейности, различни от археологическите.

Първите резултати от наредената спешна проверка на РЗИ-Шумен на водата показват повишено съдържание на нитрати - почти три пъти спрямо нормата на литър, съобщиха вчера от здравното министерство. Съдържанието на нитрати в измерените количества може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба. Резултатите от микробиологичния анализ ще бъдат готови в петък.

Борисов допълва, че Министерството на културата ще трябва да прецени дали Голямата базилика да остане в негови ръце или да се даде за стопанисване от общината. На 3 август шефът на НИМ Божидар Димитров поръси с вода Бойко Борисов, а той – придружаващите го министри. Премиерът дори си взе вода, за маже болното си коляно.

Рухна стена на свещения кладенец

Свлече се южната стена на кладенеца в Плиска, обявен за свещен. Причината е, че под напора на бликащата вода се рушат старите хоросанови спойки на тухлите. Археолозите са стигнали до 7,5 метра дълбочина, а свличанията съпътстват работата им още от първите дни.

„Вече имахме няколко такива срива на части от зидарията, на облицовката, но вече и цялата южна стена може да се каже, че е рухнала”, съобщи за bTV археологът доц. Павел Георгиев. Кладенецът постоянно се пълни с вода, което прави неустойчива старата зидария.

„На кладенеца на най-горно ниво изградихме опорен стоманобетонен пръстен, на който впоследствие окачваме последващите стоманобетонни пръстени”, обясни инж. Марин Маринов от фирмата за проектиране.рез юли са поевтинели дизелът, пропан-бутанът и метанът. За сметка на това най-масовият бензин е скочил с 1%.