13 дни мъртво вълнение, досега било по-кратко

Новините

12-08-2015, 07:45

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лекар настоява за плажна полиция

"13 дни в морето бушува мъртво вълнение. То започна от края на юли и продължи до 10 август. Едва във вторник малко се поуспокои, но толкова дълго никога досега не е продължавало. Преди мъртвото вълнение през август беше най-много 3-4 дни, а завалеше ли дъжд, се оправяше още на 2-ия ден." Това казва 77-годишният Стою Иванов от Бургас, най-възрастният спасител в региона с над 50 г. стаж на брега.

Почти всеки ден морето взема жертва. Статистиката обаче сочи, че за първите 6 месеца удавниците са по-малко от миналата година. Досега са 50 души, а за 2014 г. са били общо 129, от които 14 са деца, сочат данните на БЧК. Удавянето е втората водеща причина за смъртност у нас след катастрофите.

"От 3-4 г. насам за първи път във Варна има толкова удавени", каза управителят на болница "Св. Клементина" д-р Иван Иванов. Той отговаря за плажовете на Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Варна. Инцидентите напоследък били все в извънработно време. На Илинден се удави датчанин на Златните, но било заради сърдечен проблем. "В събота вечерта бяхме извикани за момче пред хотел "Сахара" в Дружба, което бе добре и си тръгна. То съобщи, че с него е имало още един младеж, който е изчезнал. Неговия труп изхвърли морето в неделя. За удавения италианец на Камчия не мога да кажа, защото там нямаме договор", добави д-р Иванов.

Според него в няколкото дни на бурно вълнение спасителите са си свършили работата, защото са гонели желаещите да се къпят, каквото и да им е струвало това. "Необходима е плажна полиция и глоби за нарушителите в подобни случаи", казва д-р Иванов.

От година на година морето става все по-опасно, твърди Стою Иванов от Бургас. "Промени се атмосферата, времето е друго. Изсичането на горите също се отрази - дойдоха повече бури, ветрове, които се отразяват и на морето", твърди той. Въпреки възрастта си спасителят е в перфектна форма, която поддържа всеки ден с плуване и спорт.Липсата на доверие към спасителите е основният проблем, който води до инциденти на морето, обясняват плажните охранители. Те обаче са разделени за въвеждането на плажна полиция.

"Като видим зор, се обаждаме на общинските служители за охрана на обществения ред или на полицаите. Те, като дойдат, глобяват", допълва Иванов. Глобите от служителите на Общинска полиция са от 100 до 1000 лв., но в повечето случаи те не могат да приложат строгостта на закона, тъй като нарушителите били предимно деца. Едва 48 са издадените постановления за нарушаване на наредбата за водноспасителна дейност на плажа в Бургас м.г., казва Минчо Бинев от общинското звено за охрана.

"Българинът подценява решенията и действията, които извършва спасителят, и му няма доверие. Ако кажем на някого да излезе от водата, в повечето случаи мислят, че не го правим, за да предотвратим инцидент, а да се заяждаме. А ние правим преценка според ситуацията и според поведението на човека във водата. Хората трябва да ни имат повече доверие", казва 19-годишният Даниел Михайлов, който второ лято охранява Северния плаж в Бургас. Той заедно с 18-годишния Дани Димитров и 50-годишния пенсиониран топкриминалист Живко Димитров спасиха възрастна жена на евиния плаж в Бургас и двама братя, на 16 и 17 г.

Инцидентът с 62-годишната Елена С. станал в края на юли, когато дошло мъртвото вълнение. "Беше влязла на около 200 м от последния спасителен пост, в неохраняемата част на плажа. Тъкмо бяхме направили обход, когато една летовничка изтича при нас и ни каза, че в морето има жена, която не може да излезе.

Беше изтласкана зад шамандурата, имаше страхотна вълна. Изкарахме я от водата, тя беше изпаднала в клинична смърт Дани Димитров започна да я обдишва, а Даниел Михайлов да прави сърдечен масаж. След два кръга на обдишване жената се свести. Дойде линейката, приеха я в реанимация. Разбрахме, че 2 дни е била в безсъзнание, но сега е по-добре. Гордея се с тези момчета", казва Живко. Той дели спасителния пост с 18-годишния Дани, който учи в математическата гимназия. Даниел Михайлов, вече студент по право в Софийския университет, е на съседния пост.

"Целият евин плаж говори за тези спасители, които върнаха към живот Елена. Трябва да получат специални благодарности, близките на спасената жена вече писаха до ръководството на БЧК", казва Димитринка Мартинова. При спасяването на братята Боян и Николай Михалеви Дани и Даниел получили и своите 5 минути слава - дамите на плажа станали на крака и започнали да ги аплодират.

"Пръв за давещите се братя ми съобщи едно момче, бивш спасител, казва се Стоян. Дани моментално хукна към мястото - беше пак в неохраняемата зона на плажа, на около 200 м от нашия пост. Аз съобщих по радиостанцията на Даниел Михайлов. Докато ние двамата отидем, 18-годишният Дани вече изваждаше едното момче. Аз също влязох в морето. Беше голяма вълна. Даниел се впусна да помага на Дани, а аз извадих втория брат. На брега започнаха да му правят изкуствено дишане, докато дойде линейката", разказва Живко Димитров. Той е плувец, завършил Спортната академия. Твърди, че българският турист на плажа е много по-недисциплиниран от чуждия.

"Гледа те с превъзходство, маха ти и продължава да плува. Като го видиш какъв "куц кроул" е, си казваш: "Явно иска да се дави". Ама после, като започне да маха за помощ, става друг, почва да благодари", разказва Живко. "Чувството да върнеш човек от отвъдното е страхотно", споделят Дани и Даниел. "Получаваш абсолютно удовлетворение, и то на момента", допълва Живко.