Резиденция на Тато стана дом за старци

Животът

12-08-2015, 07:20

Снимка:

"Стандарт"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Луксозният пансион вече има обитател - 80-годишната баба Райна

Резиденцията "Липник" на Тато стана ВИП пансион. Бившата къща за отдих на Тодор Живков край Русе отново отвори врати, след като новите й собственици превърнаха част от емблематичния имот в луксозен дом за възрастни. На живописното място за отдих на бившия Първи на компартията сега ще се наслаждават хора в "златната възраст".

Къщата в гората вече носи името "Да заживеем заедно", заимствано от нашумелия неотдавна френски филм "А защо да не живеем заедно?" Популярната лента разказва за петима стари приятели, които не искат да се откажат от своята независимост, но решават да направят общия си живот поне малко по-лесен. Именно с идеята възрастни хора да живеят заедно, да споделят и приятно да прекарват времето си сред зеленина и прохлада, е създадена и първата по рода си общност край Русе.

"Така дилемата пред порасналите деца дали е етично да изпратят родителите си в старчески дом, вече не стои. Всеки иска да живее в общество от хора, които споделят еднакви интереси, намират нови приятели и прекарват заедно времето си", обясняват инициаторите на проекта. Комплексът е разположен до езерото на едно от най-живописните кътчета в региона - лесопарка "Липник", който се намира в огромен горски масив от липови дървета с площ от около 20 хил. дка, откъдето произлиза името на местността.

Собствениците на реновираната резиденция на Тато са решили, вместо да направят заведение или хотел, да предоставят това приказно място за дом, в чиято реконструкция досега са инвестирали над 350 хил. лв. Първите десет обитатели ще имат възможност да станат своеобразни основатели на общността. Те ще могат да наложат правилата на дома, да избират и одобряват желаещите да се присъединят към тях, за да съжителстват съмишленици, в среда максимално комфортна за всички. Те заедно ще избират персонала, ще определят графика с активности, гласуват и планират екскурзии, посещения на изложби, театри, турнири по шах, табла, бридж, както и вечери на художествената самодейност.

Обновената резиденция ще приюти до тридесет обитатели в "златната възраст". Цената за престоя на всеки пенсионер се изчислява индивидуално, предвидени са и отстъпки, като обявената месечна такса е 1200 лв. Срещу тези пари за обитателите на резиденцията ще се осигуряват не само луксозна среда, но и храна, развлечения и спорт. Стаите са с по две легла, собствена баня и тоалетна. Разполагат и със салони за занимания, кухня и просторни фоайета.

Центърът е разделен на две части, като едната е за хора с придружител. Фокусът ще бъде върху помощ, индивидуалност, социални контакти, общество, обясни Теодор Димитров от фирмата собственик при откриването на новия център за настаняване на възрастни хора. За тях ще има 24-часова грижа от медицинско лице, предвидени са също психолог и социален работник. Само няколко дни след официалното откриването на обновената резиденция в края на месец юли домът отбеляза троен празник.

Там вече има първи резидент и основател на обществото "Да заживеем заедно". Първият обитател се казва Райна. Възрастната дама реши навръх 80-годишния си юбилей да бъде настанена в новия си дом. Предстои още двама кандидати за настаняване да постъпят до дни, а до месец се очаква броят на обитателите да се увеличи. Русенска фирма е собственик на бившата резиденция на Тато от преди година, след като купи имота на търг за 394 хил. лв.

Преди реализиране на сделката имаше няколко неуспешни опита за публична продан на трите жилищни корпуса без земята, която бе държавен горски фонд. Преди това собственик беше бизнесменът Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Той придобива Къщата за отдих на висшите функционери на БКП през 2008 г., когато емблематичната соцсграда е заменена за пет апартамента в центъра на дунавския град. Заради дългове след смъртта му кредитори обявиха за продан имоти на Михов в Русе, сред които и комплексът в лесопарка "Липник".

Дунавската резиденция е построена през 1981 г. около честванията "1300 години България". Два от апартаментите са били предназначени за тогавашните партийни ръководители на България и Румъния Тодор Живков и Николае Чаушеску. Посещавали някогашния "Дом за гости" пазят спомен за лукса. Двете двуетажни постройки били абсолютно идентични, с отделни всекидневни, спални и бани.

Помещенията се различавали по цвета на пода, застлан с английски мокет - син за апартамента на Чаушеску и червен - за Живков. Осветителните тела пък били италиански, както и част от обзавеждането на баните. Лампериите, вратите и декоративните тавани изработени от бор - обгорен специално, за да се получи патина. Към всеки апартамент имало камина, украсена с медни пана, специално изработени от русенски скулптор. Мебелировката основно била българско производство от фабриките в Стара Загора и Шумен. Преди време част от спасеното обзавеждане беше показано в музейна експозиция, включваща вещи от дневните стаи на Живков и Чаушеску - бюра, стъклени мастилници, полилеи и лампиони.