Агрополихим пак избълва оранжев облак, няма замърсяване

Животът

11-08-2015, 16:00

Снимка:

devnyacity.blogspot.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Оранжев облак от Агрополихим вдигна на крак Гражданска защита

Спрял е цех "Азотна киселина"

Инцидент предизвика поредно изпускане на азотни оксиди от девненския завод Агрополихим. Жълтият облак, наречен от местните жители "лисича опашка", е забелязан в следобедните часове в неделя. По това време в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) е получен сигнал от гражданин, а малко по-късно и уведомление от завода за спиране на цех "Азотна киселина".

Спирането е инцидентно във връзка със задействана блокировка, съобщиха за Varnautre.bg от екоинпекцията. "В етапа на спиране на инсталацията за производство на азотна киселина, след подаване на команда за спиране от операторската станция, спира реакцията на окисляване на амоняк. В следствие се отваря вентилът на компресора за нитрозен газ и в продължение на 110-120 секунди инсталацията се продухва от останалите в нея газове. На това и се дължи изпускането на газове в оранжево-кафяво оцветяване", обясняват още от РИОСВ.

Не е констатирано замърсяване на атмосферния въздух в района заради инцидентното изпускане на газове, информират от инспекцията. Регистрираните концентрации на основните замърсители, характеризиращи качеството на атмосферния въздух от АИС "Изворите", са значително под пределно допустимите за 9 август. Не показват превишения и резултатите от автоматичните системи за собствени непрекъснати измервания.

АИС "Изворите", която е разположена в кв. "Река суха" в Девня, регистрира данни в реално време на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух – озон, въглероден оксид, азотен диоксид, серен диоксид и фини прахови частици. На цеховете "Азотна киселина", "Троен суперфосфат" и "Торове" са монтирани автоматични системи за собствени непрекъснати измервания, регистриращи концентрациите на азотен диоксид, прах и флуороводород.