"Кор Кароли" събира елита на ветроходството

Украинска яхта се пуска в 15-то издание на регатата

Много емоции, голяма конкуренция и разбира се шоу се очакват в 15-ото издание на ветроходната регата "Кор Кароли", която стартира в петък. Заявките продължават да пристигат, като интерес има и от чужбина. Официални покани са изпратени до 9 европейски федерации. Със сигурност ще има украинско участие, тъй като яхта оттам вече пътува към Варна. В надпреварата ще участват и елитните ветроходци от цялата страна, съобщиха Тома Томов – председател на фондация "Кор Кароли", и председателят на организационния комитет Ангел Анегностиев на пресконференция.

На нея присъстваха също Кристиана Генчева - експерт спорт към дирекция "Спорт" на Община Варна, и Олга Томова - организационен секретар на регатата. Главният съдия Пламен Георгиев пък обясни подробно характеристиките на отделните етапи и чисто техническата част от предстоящата регата.

"Благодаря на спонсорите и на Община Варна за доверието и оказаното съдействие. Направихме добра организация и смятам, че нещата са на ниво. Етапите са интересни и ще дадат възможност за истинска надпревара", каза капитан Томов. Той разкри, че ветроходът "Калиакра" ще съпровожда участниците в регатата от Варна до Свети Влас с гости на борда си.

Ангел Анегностиев даде подробности относно самата организация на регатата и коментира задълбочено техническите параметри на състезанието, а Олга Томова сподели пред журналистите информацията, свързана със социалната страна на състезанието, и нещата около финалната фаза на всеки един състезателен ден, касаеща програма и награждаване.

Тя отбеляза, че всяка вечер от регатата ще завършва с награждаване на най-добрите в отделните класове, като ще има купи и предметни награди от спонсори. Първата гонка ще носи името "Ауди", а етапът от Балчик - Варна е с име "ДКС". Втората гонка е "Община Балчик".

Пламен Георгиев изрази известна доза притеснение относно прогнозата за времето. "Трите състезателни дни ще има мелтем. Това е североизточен вятър. Всъщност проблемът ще е за гонката от Свети Влас до Балчик, иначе този вятър дори ще е в помощ на състезателите. Атрактивно ще бъде на знака пред 3-та буна във Варна. Това ще позволи на варненци и гостите на града да наблюдават състезанието. Стартът ще бъде даден на поворотен знак №102", заяви главният съдия.

"Ауди" ще предоставят коли за тестдрайв в Свети Влас. След като са карали хубави яхти през деня, ветроходците ще имат шанса да карат и хубави автомобили. Церемонията по генералното награждаване ще бъде във Варна, пред ЯК "Кап. Г. Георгиев", където ще бъде даден и коктейл за участниците. Във връзка с 85-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев организаторите направиха специален жест. Участниците ще получат фланелка с лика на легендарния българин,а също и марково вино с етикет, носещ образа на кап. Георги Георгиев.

Петнадесетата юбилейна международна регата се организира от едноименната фондация "Кор Кароли”. Последната е основана през 1992 г. в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин, участник в трансатлантическата регата ОСТАР през 1976г., след което извършва първото българско околосветско ветроходно плаване, тръгвайки от Хавана на 20.12.1976 г. и акостирайки отново там на същата дата година по-късно с яхтата "Кор Кароли”.

През 2001 г. Фондацията учреди крейсерска регата, именувана на яхтата на кап. Георгиев, с която той поставя рекорд за най-бърза обиколка на света за еднокорпусни яхти с едночленен екипаж, регистриран в книгата с рекордите на "Гинес”.

Регатата ще се проведе няколко класа: В "IRC" са килови яхти, разделени в подкласове: "IRC 1" - Hull Factor по-голям от 7.8 и DLR под 200, "IRC 2" - Hull Factor 7.8 и по-малък, "IRC 3 - Класик" - модел по стари от 30 години, "СВОБОДЕН с LOA до 10 м." и "СВОБОДЕН с LOA" над 10 м. Разпределението на яхтите в отделните класове е единствено по преценка на Регатната комисия и не може да бъде основание за обезщетение. Над три яхти могат да образуват клас.
Програмата
13 август, четвъртък: 10.00 – 20.00: Регистрация в Регатния офис - Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев-Порт Варна”,
14 август, петък: 07.00 до 08.45: Късна регистрация в Регатния офис, 09.00: Шкиперска конференция; 10.00 Старт на I гонка: Варна - Поворотен знак във Варненски залив – "Марина Диневи”, гр. Св. Влас (35 nm), 20:00: Парти в Свети Влас,
15 август, събота: 08.30: Старт на II гонка: "Марина Диневи”, Свети Влас - Балчик (60 nm), 20:00: Парти в Балчик,
16 август, неделя: 10.00: Старт на III гонка: Балчик - Варна (18 nm), 19.00: Награждаване на победителите, закриване и коктейл
(Заб. Определените дистанции могат да бъдат променяни по усмотрение на Съдийската комисия според метеорологичната обстановка, което ще бъде уточнено в Състезателните инструкции и на Шкиперската конференция).

Класиране: За яхти клас "IRC" - класирането ще се извърши по коригирано време (действително време умножено по TCC за всяка IRC лодка от клас "IRC"). За клас "IRC" ще важат правилата на IRC, Част 1, 2
За клас "Свободен" класирането ще се извърши по действително време по минимална точкова система съгласно правилата 2013-2016 (RRS), приложение А.4.
Коефициентите за морските етапи ще бъдат обявени на техническата конференция, а регатните офицери могат да запечатват двигателите на участниците. Яхта с нарушена маркировка ще бъде декласирана за съответния етап.
Награди: На първите три яхти в крайното класиране във всеки клас ще бъдат връчени награди. Ако в класа участват 4 яхти, ще се връчват само две награди - за първия и втория. Ще се връчват и награди за всеки етап по отделно. Ще бъде връчена също награда "Синята лента на Кор Кароли" на яхтата, преминала най-бързо в реално време трите морски етапа. За яхтите от "IRC" ще има и общо класиране.