Започна XVIII-то Международно биенале на графиката

Варна Лайф

08-08-2015, 12:26

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

350 творби на автори от 53 страни

XVIII-то Международно биенале на графиката бе открито вчера в Градската художествена галерия "Борис Христов". Представени са 350 творби на автори от 53 страни.

Участниците се състезават за престижните награди, като "Гранд при-Варна", в размер на 2 000 евро, награда на журито 1500 eвро и 3 равностойни награди за постижения в графичното изкуство (1000 eвро).

Победителите ще бъдат определени от Международно жури в състав: Томиюки Сакута /Япония/ - носител на Голямата награда от XVII МБГ, Владо Гьоревски /Република Македония/ – директор на биенале на графиката – Битоля, Мице Янкуловски /Република Македония/ - директор на галерия "Остен", доц. Деница Янева – ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" – доктор по изкуствознание и Венцеслав Антонов – директор на Международно биенале на графиката – Варна.

В рамките на XVIII-тото Международно биенале на графиката, което ще продължи до края на септември, във Варна ще бъде открита самостоятелна изложба на носителя на Голямата награда на XVII биенале – Томиюки Сакута от Япония.

Международното биенале на графиката във Варна се документира и тази година с луксозен каталог, цветно, двуезично издание, съобразено със съвременните изисквания, което вече е факт. В него са поместени богат фотографски раздел, адреси на участниците, награди. Каталогът се разпраща до участниците във форума и до редица културни институции в страната и света. В експозицията художниците убедително и артистично, с изящество и финес дават нов живот на традиционните графични техники, доказвайки че са модерни и неизчерпаеми като възможности в графичното изкуството в днешния дигитален свят.

През годините сред участниците и носителите на наградите на форума са световни имена като Дадо, Албин Бруновски, Виктор Вазарели, Винцент Хложник, Акира Куросаки, Конито Нагаока, Владимир Величкович, Владимир Гаджович, Марк Фризинг.