Обявиха червен код за опасност от пожари във Варненско

Животът

07-08-2015, 11:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За последното денонощие са огнеборците са гасили 15 пожара в сухи треви

Червен код за опасност от пожари е обявен за 8 области в Източна и Югоизточна България< Предупреждението е в сила за областите Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Хасково и Сливен.

За последното денонощие РДПБЗН – Варна е ликвидирала 25 произшествия, 15 от които са пожари, възникнали в сухи треви и храсти. Тенденцията за повишаване на броя на произшествията през последните дни и метеорологичната прогноза за изключително високи температури в областта, придружени с умерен до силен североизточен вятър, дават основание да се прогнозира възникване на сложни пожари в земеделските земи и торите.

От полицията напомнят на гражданите и гостите на Варненска област, че от юни със заповед е обявен пожароопасен сезон, през който абсолютно е забранено паленето на огън в земеделските земи и гори извън специално обозначените и оборудвани за целта места.

Гражданите трябва да бъдат внимателни и незабавно да уведомяват противопожарните служби, ако около тях възникне огън. 

Оранжев код е обявен за части от областите Видин, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Перник, Кюстендил. При оранжевата степен за опасност са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони.

Изпълнителна агенция по горите призовава да не се употребяват хартиени въздушни балони (летящи светещи фенери) по време на пожароопасния сезон в горите като потенциално опасни.

Светещите фенери са рискови заради пламъка, благодарение на който се издигат във въздуха. Много голяма е вероятността поради лоши условия светещите фенери да не изгорят във въздуха, а да паднат върху суха тревна площ, което може да предизвика сериозни пожари, включително и горски.