Затвориха болница за източване на касата

Крими

07-08-2015, 08:31

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първите сигнали срещу лечебницата са от 2007 година

Здравният министър Петър Москов взе лиценза на частната специализирана хирургична болница „Папуров” в Търговище заради драстични нарушения и източване на здравната каса. С решението му на практика за първи път държавата наказва по този начин лечебно заведение заради доказано извършени финансови злоупотреби.

"Екипът на министерството прави нещо, което да не звучи помпозно, но се случва за първи път в България“, отчете вчера самият Москов и се закани, че всяка болница, за която се установят подобни нарушения, ще последва същата съдба, като разрешителното й за дейност ще бъде отнето. Отнемането на лиценза на болницата е предшествано от решение на ВКС, което окончателно потвърждава извършените от болницата престъпления. Фалшиви хоспитализации и измами в документацията са доказаните злоупотреби в "Папуров", чрез които тя е получавала пари от НЗОК. Болницата е вписвала фиктивни пациенти само на хартия. Те дори не знаели къде се намира лечебницата. На някои от реално хоспитализираните пък са били приписвани заболявания, каквито никога не са имали. Отчитали са се дори пациенти, настанени в други болници и така на практика касата е плащала двойно за тях. В хода на делото станало явно, че върху пациентите е оказван натиск от ръководството на болницата да сменят показанията си.

Първите сигнали срещу "Папуров" са от 2007 година. Москов уточни, че за период от девет месеца са били източени около 200 000 лв. Това обаче вероятно не е цялата сума, защото разследването срещу болницата е започнало преди осем години, а тя не е спирала да работи. Реалната сума на източените пари тепърва ще се уточнява. Болницата е открита през 2004 година и е собственост на хирурга д-р Добрин Папуров. Договорът на здравната каса с нея за 2015 година е на стойност 1,5 млн. лв. Москов допълни, че заповедта за затварянето на болницата е връчена и „Папуров” на практика вече не функционира. В момента в лечебното заведение са настанени 16 души. Министърът обясни, че те ще бъдат пренасочени към други болници по тяхно желание, където ще продължат лечението си.

МЗ е изпратило около 4-5 сигнали за злоупотреби до прокуратурата. Не всички обаче са свързани с източване на НЗОК, а и със злоупотреби с публични средства по линия на МТСП. Едно от обясненията за това е повишеният брой на пациенти с епилепсия в Ловешко.