Пускат ток на палатките

Туризъм

06-08-2015, 08:22

Снимка:

в-к "Монитор"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

6 месеца гратис за ново преброяване на звездите в хотелите, после глоби

Електрическо захранване трябва да има до всяка палатка в българските къмпинги от следващото лято. Това изискване важи и за другите къмпингови единици – каравана, кемпер или бунгало. Освен това мястото за караваните трябва да е маркирано и да е оборудвано с излази за вода и електричество, гласи Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която бе приета вчера от правителството. Къмпингите ще бъдат в три категории. Обектите с три звезди ще трябва да осигуряват за всяка палатка площ, която се равнява на голяма софийска гарсониера – 50 кв. М, за категория две звезди трябва да са маркирани по 40 км. М за палатка, а за най-ниската степен на къщите от плат ще им стигат и 32 км. м.

Наредбата е забавена повече от две години, с приемането и се прекратява практиката да се категоризират места за настаняване по стара наредба, въпреки че има нов закон, каза след заседанието на кабинета министърът на туризма Николина Ангелкова. Според новия документ

местата за настаняване се разделят на клас А и клас Б

В първата група влизат хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, а във втората - семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. Опростяват се формалните изисквания към местата за настаняване от клас Б, с цел да се създадат по-добри условия за малкия бизнес. В същото време се завишават изискванията към висококатегорийните хотели, свързани с комфорта на туриста. Фиксирани са дори размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, съдържанието на минибара и др.

С наредбата се въвежда единен номер за рецепциите в цялата страна – 9. Освен това за първи път има заложени минимални изисквания за апартаментните комплекси и за къщите за гости.

В хода на дискусиите с представителите на бранша е достигнато до решението

да се премахне изискването за бързината за сервиране

в заведенията за хранене. Освен това отпадат някой стари изисквания, като това да има пилони за знамена пред хотелите и да има определен вид мебел. Решенията за тях ще се вземат от собствениците. Заложена е също така възможността 15 % от стаите да може да не отговарят на категорията на целия хотел, но е необходимо собствениците да уведомят гостите си за това. Към всички обекти и категории са разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

Има шест месечен гратисен период, в който всички места за настаняване трябва да се прекатегоризират, стана ясно от думите на Ангелкова. В противен случай собствениците ще трябва да плащат глоби за забавянето. В момента се подготвя промяна в тарифата на таксите, за да се намалят разходите на обектите за прекатегоризиране, водят се и разговори с финансовото министерство по този въпрос, поясни още министърът.