Собственик на имот до Камчия засипва реката с пясък

Животът

01-08-2015, 17:59

Снимка:

Кадър от Нова телевизия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпреки връчените протоколи и актове за нарушение, нищо не се променя

Собственичка на имот на брега на Камчия е засипала реката с пясък с обяснението, че е навлязла в имота й. Действията й обаче са абсолютно незаконни. Връчени са й протоколи и актове за нарушение, но след това нищо не се е променило, разказва Нова телевизия.

Преди време Любов Атанасова набила колове пред имота си на около три метра навътре в реката и я е засипала с тонове земна маса. За това нарушение са й връчени седем протокола. По покана на Нова телевизия еко експертите посетиха имота за пореден път, за да обяснят на Любов Атанасова, че действията ѝ са незаконни.

"Това, което е направено с коловете, с усвояване на реката, е самоуправство. Второ - това се води защитена местност", обясни Венцислав Николов, директор на РИОСВ-Варна. Любов Атанасова обаче настоява, че според скицата на имота й реката е част от него.

"Тя е собственик на частен имот, на терен. Ние, представлявайки държавата, защитаваме интересите за държавната собственост реката. Ние сме съседи и искаме да си определим границата", обясни още Венцислав Николов.

"Заснети са геодезични координати и се вижда, че част от реката е навлязла наистина в нейния имот, но това вече е публична държавна собственост и е ерозия", обясни Красимира Кунева, главен експерт в Басейнова дирекция-Варна.

Тоест ако реката по естествен начин завземе изцяло имота й, то той става автоматично държавна собственост и тя може да търси обезщетение. Бизнес дамата има връчено предписание сама да премахне коловете и земната маса, което тя обжалва пред еко министъра. Сега се чака становище на Ивелина Василева, което също може да се обжалва пред Върховния административен съд. Решението на магистратите ще бъде окончателно.