С 300 000 лв. правят ПУП и проектиране на Рибарско пристанище в Карантината

Мисия Варна

31-07-2015, 13:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варна най-после с истинско рибарско пристанище

С готовия проект общината ще може да кандидатства по оперативна програма за финансиране на самото изграждане

300 000 лева ще бъдат отпуснати от бюджета на община Варна за изготвяне на ПУП и проектиране на Рибарско пристанище на Карантината в "Аспарухово". Това решиха днес съветниците от комисията по финанси към местния парламент на Варна. С парите ще се изготви подробен устройствен план за застрояване, както и архитектурен проект. С тях общината ще може да кандидатства по оперативна програма за средства, с които да се извърши самото строителство Рибарското пристанище. Процедурата "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки" по програмата се очаква да бъде отворена през третото тримесечие на 2015-а.

В изготвянето на предварителното задание участва БАН, която прави проучвания на терена и прилежащата му акватория. Пристанището ще се намира между мостика и оградата на военното поделение на Карантината, като терените там са общински и държавни. Именно заради собствеността, както и заради подходящата локация от общинската администрация са се спрели на конкретния терен. 

"Има и една частна инициатива за изграждане на Рибарско селище на Острова", посочи главният архитект на Варна Виктор Бузев, който уточни, че става дума за фирма "Север Експорт". 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)