С 300 000 лв. правят ПУП и проектиране на Рибарско пристанище в Карантината

Мисия Варна

31-07-2015, 13:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варна най-после с истинско рибарско пристанище

С готовия проект общината ще може да кандидатства по оперативна програма за финансиране на самото изграждане

300 000 лева ще бъдат отпуснати от бюджета на община Варна за изготвяне на ПУП и проектиране на Рибарско пристанище на Карантината в "Аспарухово". Това решиха днес съветниците от комисията по финанси към местния парламент на Варна. С парите ще се изготви подробен устройствен план за застрояване, както и архитектурен проект. С тях общината ще може да кандидатства по оперативна програма за средства, с които да се извърши самото строителство Рибарското пристанище. Процедурата "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки" по програмата се очаква да бъде отворена през третото тримесечие на 2015-а.

В изготвянето на предварителното задание участва БАН, която прави проучвания на терена и прилежащата му акватория. Пристанището ще се намира между мостика и оградата на военното поделение на Карантината, като терените там са общински и държавни. Именно заради собствеността, както и заради подходящата локация от общинската администрация са се спрели на конкретния терен. 

"Има и една частна инициатива за изграждане на Рибарско селище на Острова", посочи главният архитект на Варна Виктор Бузев, който уточни, че става дума за фирма "Север Експорт".