Митрополитът скочи срещу новата наредба за гробищата

Мисия Варна

30-07-2015, 13:33

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова наредба предвижда платен вход за влизане с кола в гробищата

Документът предвижда задължителна кремация на покойници, починали от остри заразни болести

Новата наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност има слаби страни. Това заяви пред съветниците от правната комисия към Общинския съвет Варненският и великопреславски митрополит Йоан, който поиска приемането на документа да бъде отложено, за да бъдат прецизирани текстовете. Новата наредба е внесена от заместник-председателя на ОбС Янко Станев, а едни от основните акценти в нея са изготвянето на електронни регистри на гробните места и на траурните агенции, както и допускането на платен вход с коли на територията на гробищните паркове.

Това, което притеснява варненския митроплит Йоан, е текст, който предвижда покойници, които са починали от остри заразни болести или чиито тела са били използвани за анатомични опити, задължително да бъдат кремирани. Има случаи, в които опечалените не желаят кремация, аргументира се владиката. Според него не е редно и определени "култови" сгради в гробищата да се управляват и стопанисват от определени религиозни общности. Новата наредба предвижда в гробищните паркове да се обособяват парцели за ползване и стопаисване от регистрирани вероизповедания, като погребенията в тях се осъществяват след представяне на удостоверение от съответната религиозна общност за принадлежност на покойника към нея.

"Разумността изисква наредбата да бъде оттеглена и разгледана на спокойствие", заяви митрополит Йоан, който допълни, че иска да съгласува някои от текстовете с юристите на митрополията. Съветниците се съобразиха с искането, но настояха владиката да анализира документа и излезе със становище до предстоящата сесия, която е насрочена за следващата седмица. След като той не прие поставения му срок председателката на правната комисия Юлияна Боева предложи да внесе в писмен вид предложенията си.