Oще две условни присъди за козирката убиец

Крими

28-07-2015, 19:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отмениха оправдателните присъди за "козирката убиец"

Осъдените станаха петима

Делото за козирката-убиец във Варна приключи окончателно. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди: и проектантите Васка Рачева и Владимир Рачев получават условни наказания от по 1 г. затвор и лишаване от проектантска правоспособност за срок от 1 година.

Рачева и Рачева са виновни за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие по чл. 123, ал.1 от НК. С тях осъдените стават петима. Миналата година ВКС потвърди наказанията, отново условни, за други двама проектанти и за консултанта по техническия надзор. Но върна делото за ново разглеждане в частта за оправданите Рачеви, припомня правният сайт Defakto.

Двамата са участвали в изготвянето на част "Архитектурна" в техническия инвестиционен проект за промяна на предназначение на част от магазин в банков офис на Първа инвестиционна банка във Варна, окончателно реши сега ВКС.

Трагедията се разигра на 2 януари 2008 г. тогава козирката от банковия офис се срути върху 22-годишната студентка Гергана Велинова, момичето почина на място.

По делото първоначално бяха оправдани всички подсъдими, но ВКС го върна за ново разглеждане.

Решението на ВКС вижте ТУК>>