"Алея на книгата" пак акостира във Варна

За първи път ще бъде организиран Детски литературен кът

Най-мащабното книжно събитие "Алея на книгата" ще акостира отново във Варна. В дните от 31 юли до 9 август 17 бели шатри в района до хотел "Черно море" ще бъдат дом за книгите на над 50 от водещите български издателства. Павилионите ще бъдат отворени от 10 до 22 часа.

"Алея на книгата" е уникален формат за България, чието начало е поставено именно във Варна през 2010 г. Оттогава той утвърждава позицията си на традиционно културно събитие за града и всяка година увеличава своите почитатели. „Алея на книгата“ се провежда вече в София, Пловдив и Бургас, но Варна остава първият и най-последователен домакин на форума.

Специално за тазгодишното издание във Варна пристигат едни от най-популярните и обичани български автори. Литературният кът, разположен на "Алея на книгата", ще срещне публиката с млади и вече утвърдени автори, включително с най-популярните варненски имена, представители на различни жанрове.

За първи път във Варна ще бъде организиран и детски литературен кът. Проявата се случва с финансовата подкрепа на общинския фонд "Култура" и е част от дългосрочната стратегия за реализиране на Варненски международен литературен фестивал.

В детския кът ще участват аниматори, художници, артисти, писатели. Всеки ден, на открито, децата ще четат и слушат откъси от любими детски произведения, ще имат възможността да бъдат част от различни работилници и игри с любими приказни герои. Събитията за деца са всеки ден пред Фестивалния комплекс – от 10 до 12 ч. и от 17 до 20 ч.