Съдебен спор спъва изместването на трафопост пред гараж

Мисия Варна

24-07-2015, 10:07

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варненски куриоз: Гараж запушен от трафопост (снимки)

Съоръжението било изместено от първоначалното му място, след като пропаднало

На този етап няма как да бъде изместен трафопост, намиращ се точно пред гараж на ул. "Княз Дондуков" 5 във Варна. Това става ясно от отговор на Енерго про след запитване на Varnautre.bg във връзка с куриозната ситуация. Въпросното съоръжение е функционирало нормално на ул. "Княз Дондуков" 7 до 2006 г. Тогава започва изграждането на сградата, в която понастоящем се намира запушеният гараж, като при подкопването на основите трафопостът пропада и съответно районът остава без ток, обясняват от Енерго про.

За да се възстанови бързо електрозахранването на жителите се монтира нов трафопост на тротоара пред имота на инвеститора на строежа. По това време на парцела съществува само изкоп. След възстановяването на електрозахранването Енерго про стартира процедура по изработване на Подробен устройствен план (ПУП) за изграждане на трафопост на друго удобно за жителите на района място. Община Варна обаче не дава съгласие за новото избрано място, явяващо се общинска собственост, като се произнася, че начинът на трайно ползване не позволява изграждане на съоръжения от техническата инфраструктура.

След отказа на общината, от електроразпределителното дружество заявяват желание трафопостът да бъде изграден на първоначалното му място (ул. "Княз Дондуков" 7), за което разполага с акт за държавна собственост. Същевременно по искане на реститутите на имота е изготвен и одобрен ПУП, който не отчита акта за държавна собственост и не е съгласуван с Енерго про, поради което компанията го обжалва. Към момента се води съдебно производство по обжалване на заповедта за одобряване на ПУП по жалба на Енерго про и на други собственици на имоти на същата улица.