Първенци сме в Европа по извънбрачни деца

Животът

23-07-2015, 07:12

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-много мераклии да застанат пред олтара е имало във Варна, Велико Търново и Кърджали

Близо 60% от българчетата, родени през 2013 г., са извънбрачни. Така страната ни се нарежда на първо място по този показател в ЕС, показват данни на Евростат. След нас в класацията са Словения и Дания, където половината от бебета са родени в двойки, които живеят на семейни начала. Данните показват, че от 2008 г. всяко второ българче е извънбрачно. За сравнение през 1960 г. делът на децата, родени в семейства без брак, е бил 8%, което означава, че за 53 г. броят на децата, чийто родители
живеят на семейни начала, се е увеличил с 7 пъти.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през миналата година у нас са се родили 67 585 бебета, 39 773 от които извънбрачни. От догодина по отношение на социалните помощи родителите на тези деца ще бъдат третирани по равен начин с майките и татковците, сключили брак. Правителството прие промени в Закона за семейни помощи за деца за семейство да се приемат родители, които живеят на един и същ адрес, независимо дали имат сключен брак. Така от следващата година при отпускане на детски надбавки ще се изчислява и доходът на бащата, а не както сега само този на майката. Според експерти това ще ощети стотици хиляди семейства, които живеят на семейни начала.

Данните на Евростат показват, че за последните 53 г. близо 3 пъти са намалели нашенците, които минават под венчилото. През 1960 г. 9 души от 1000 са сключвали брак, а през 2013 г. броят им намалява до 3-ма. По този показател България дели първото място със Словения. От Националният статистически институт обаче отчитат, че през последните години бракът се връща на мода сред младите българи. Миналата година 24 596 двойки са решили да си кажат заветното "Да", което е с 2653 повече спрямо 2013 г. 73% от сватбите са в градовете, където живеят предимно млади хора. Най-много мераклии да застанат пред олтара е имало във Варна, Велико Търново и Кърджали. Мъжете встъпили в брак средно на 30,6 г., докато дамите са сложили халка на 27,5 г.

Данни на НСИ показват, че с всяка изминала година средната възраст на бракувалите се се повишава с по по 2-3 месеца. Според Евростат по отношение на разводите България е в златната среда. На всеки 1000 души 1,5 разтрогват брака си, докато в Дания, Литва и Латвия броят на разводите е двойно по-висок. От НСИ отчитат, че за една година разводите у нас са намалели с 324. През 2013 г. над 10 900 нашенци са решили да свалят брачните окови, а през миналата година това са предприели 10 584. Най-много желаещи да се разделят със законната си половинка са били бургазлии, варненци, габровци и софиянци. Според статистиката бракът продължава средно 15,1 г.