Аварирал в канала кораб заклещи котва в тръби на ВиК

Животът

19-07-2015, 17:05

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако тръбопроводът е спукан, целият мръсен канал на кв. "Аспарухово" щеше да се излее в езерото, каза шефът на ВиК

Моторен кораб е останал без ход в канал "море - езеро" в четвъртък, съобщи Maritime.bg. Инцидентът е станал с кораба MAXAL RAISE, плаващ под флага на Антигуа и Барбуда.

След като излиза от пристанище Одесос ПБМ и се насочва към канала, отказва главният му двигател. 89-метровият съд е започнал да се снася към брега. В опит да бъде овладяна ситуацията, капитанът на кораба разпорежда аварийно отдаване на котва. При последващата маневра моряците установяват, че котвата не може да бъде прибрана. Оказва се, че единият й рог е под каналната помпена станция, която се намира на около 300 метра по посока езерото след Аспарухов мост.

За инцидента поотделно потвърдиха от Дирекция "Морска администрация" - Варна и ВиК - Варна. "Предприети са всички мерки за установяване на евентуални поражения", каза управителят на ВиК - Варна Валентин Вълканов. По думите му в началото на седмицата водолазен екип, по назначение на ВиК, ще извърши оглед, водолазите ще извадят и котвата.

"Още през миналата седмица водолази отрязаха котвената верига, за да може корабът да се премести. Те казаха, че няма видими поражения, но ние трябва да извършим проверка", подчерта той.

Вълканов отхвърли възможността от екокатастрофа, ако тласкателният тръбопровод е спукан. "Не, не мисля, че можем да говорим за еко-катастрофа, просто целият мръсен канал на кв. "Аспарухово" щеше да се излее в езерото", подчерта той и добави, че това се е случвало преди изграждането на помпена станция.

MAXAL RAISE в момента се намира във Варна.