Клас стани! Започва урок по родолюбие

Вход свободен, от 16:00 до 18.30 часа, на ул. "Ген. Колев" 54

Трима лектори ще ни потопят във вдъхновяващ разказ за миналото на града и за хората оставили следа в историята на страната в рамките на "Ден на родолюбието", който ще се проведе във Варна днес от 16:00 до 18.30 часа, на ул. "Ген. Колев" 54.

За да върви напред в бъдещето, човек трябва да е запознат с миналото. Именно с тази нагласа от Beehive организират първото събитие във Варна, вдъхващо нов живот на българската история. Денят на родолюбието включва три лекционни панела, които ще бъдат водени от някои от най-добрите специалисти и вдъхновяващи лектори, с които сме имали честта и удоволствието да работим.

Първа част: Лекция "Пантеонът на Одесос" на професор Людмила Стоянова – тя ще говори за езическите божества и култовата обредност в древния Одесос, чийто горд наследник е нашата Варна. С опора върху проучванията на поколения варненски археолози, в атрактивна електронна презентация към лекцията е представена картината на религиозните инвенции и религиозния живот в многовековния полис. Откроен е отгласът им в местното пластично изкуство и в монетарната система на града. Ще се пренесем хилядолетия назад във времето, за да добием представа колко важно духовно и културно средище е била днешната ни Морска столица още в онези, вече далеч забравени дни.

Втора част: Лекция "Достойните варненци", представена от Християн Облаков - Едва ли има съмнение, че Варна е една богата съкровищница на културно-историческо наследство. Доколко обаче познаваме имената на достойните варненци, на които дължим съществуването и развитието на града ни? Дали кратката памет се превърна в широко разпространено явление или заветът на предците ни ще продължи да живее в съзнанието на днешните варненци? Нека заедно да се разходим в миналото и да се запознаем с нашите бележите съграждани, от чиито пример можем да се поучим и днес!

Трета част: Лекция "Урок по родолюбие", представена от екипа на "Българска история". -Урокът по родолюбие ще представи историите на бележити личности от родния летопис, допринесли за развитието на България след Освобождението. Всички те са пример за подражание и могат да ни покажат как да живеем по-достойно. Такава е и цялостната идея на проекта "Българска история" - чрез поуките от миналото да се научим да живеем в настоящето. Освен по достоверен и исторически коректен начин, екипът ще представи материала увлекателно и достъпно - всички истории ще бъдат прожектирани под формата на кратки клипове.