"Градски истории" започват с буги нон стоп под Козирката

Варна Лайф

19-07-2015, 12:53

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Продължават с видео разкази по фасадите, цветен облак и танци

Тази вечер стартира проектът "Градски истории", в който петима артисти от Варна, София и Велико Търново ще преживяват града ни заедно. Целта е да се изгради платформа за сътрудничество между културни организации и творци от градовете-финалисти за титлата "Европейска столица на културата 2019". В рамките на формата, който ще продължи до края на август, пет места ще бъдат съживени и ще оставят своето послание до гражданите и гостите на Варна.

Първото събитие е днес, 19 юли, от 19 часа, на Козирката. Добо Мързов – музикален водещ в Радио Варна и Рамзи Херкулес – софийски музикант и ди джей, ще представят ди джей сет с грамофонни плочи. В рамките на една седмица ще слушаме програмата на boogie.fm. Софийската онлайн радиостанция ще звучи в сърцето на Варна – пред Козирката. Емблематичното пространство, свидетел на безброй срещи, раздели, запознанства и изтървани автобуси, ще бъде новият дом на boogie.fm – радиостанцията, която излъчва буги 24/7.

Проектът разказва за връзката между Добо Мързов и Ramsey Hercules, между Варна и София, между варненци и софиянци. Връзката между всички нас, гражданите на нова България, които обичат градската им среда да бъде удобна, приятна, да свързва хората. Както го прави музиката.
Добо Мързов (Варна) и Ramsey Hercules (София) са меломани, музиканти, диджеи, колекционери на грамофонни плочи, радиоводещи. Преди всичко обаче са приятели. И се чувстват еднакво добре и във Варна, и в София.

"Градски истории" ще продължи с прожекции върху фасадите на емблематични сгради на видео интервюта с чужденци, които отдавна живеят във Варна. Идеята на видеоартиста Нено Белчев, който работи по проекта съвместно с художника от Велико Търново Стоян Илиев, е чрез техните разкази да се проследи как се е развивал градът в годините.

Варненският архитект Борислав Игнатов в екип с негови колеги от София пък ще създадат цветен облак, който да хвърля шарена сянка край Дупката.

Музикално-танцови миниатюри на три локации ще представят културологът Светлозара Христова и Мария Илчева от Софийската филхармония.

Проектът "Градски истории" се реализира от фондация "Арт Офис" с подкрепата на фонд "Култура" на Община Варна и програмата "Изкуство в движение", финансирана от фондация "Америка за България".