Ветроходът "Роял Хелена" разхожда плаваща изложба

Варна Лайф

19-07-2015, 12:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дебют на вода прави младата художничка Моника Йорданова

Плаващата изложба на Моника Йорданова представя морски сюжети на борда на учебен ветроход "Роял Хелена". В продължение на месец гостите на кораба ще видят трилогията, в която са представени вълнуващи моменти от историята на баркентината, сред които блестящото участие на международната регата Тол Шипс 2014 г.

За пръв път публиката ще види портрет на цар Борис III с лятна морска униформа. Консултант на творбата, която разкрива класата на Моника Йорданова и в портрета, е морският експерт и историк Атанас Панайотов. Цар Борис III е сред видните фигури, които са влезли в историята с усилията си да развият бойния и търговския флот на България, както и морската култура на българите.

"Имам особено отношение към морето като тема, защото то дава възможност да се изразят много и различни емоционални състояния", казва Моника Йорданова. Тя живее и твори в Русе и е завършила живопис във Великотърновския университет. През октомври морските сюжети ще бъдат видени в София, за където художничката подготвя мащабна изложба.