Карнобатска връзка с умрялата от антракс крава

Животът

18-07-2015, 16:23

Снимка:

снимка, varnautre

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пробите за антракс, взети от кравата на сметището, са положителни

Коста Каракачанина обаче отрекъл пред полицията да е закупувал кожа

18 души са консумирали месо от съмнителната за антракс крава, информират от Здравното министерство, по повод случая на починал от антракс във Варненско. От там посочват, че въпросната крава, след като дава симптоми за някакво заболяване на 7 юли, е заклана от пострадалия съвместно с още три лица, които участват и в разфасоването й, съобщава дарик. Починалият, по време на клането, си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ.
Закланата крава е одрана от него и е разфасована на четири части. Трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия, и е транспортирано до селото с личен микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище, находящо се около с. Бозвелийско.
От направеното епидемиологично проучване се установило следното. Три лица са консумирали черен дроб и бъбреци от починалото животно, а 15 души са консумирали наденици, приготвени от починалото животно. Кожата от одраната крава по данни на закупилия месото е била продадена в Карнобат на Коста Каракачанина. Същият обаче при разпит от полицейските власти в Карнобат отрекъл да е закупувал кожа.
От ведомството посочват, че на всички изброени лица е предписан антибиотик, дадени са указания и на джипитата за медицинско наблюдение. Относно профилактиката с антибиотици обаче се срещала силна съпротива от страна на лицата, на които е назначена.
Епидемиологичното проучване продължава.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май