Още 14 вида животни изчезнали от България

Новините

18-07-2015, 08:38

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Причина за намаляването на птиците е застрояването и обработването на земеделските земи и различни препарати

Двоен ръст на изчезналите животни, включени в Червената книга през последните 30 г. Това става ясно от новия брой на изданието, което излиза за първи път от 1985 г. Тогава изчезналите от територията на страната ни животни са били 16, а сега броят им е набъбнал до 30.

"През последните години е изчезнал сивия жерав. Причина за намаляването на птиците е застрояването и обработването на земеделските земи и различни препарати", обясни редакторът на новия брой на Червената книга Васил Големанов. В изданието от 2015 г. към растенията и животните са добавени гъбите, и безгръбначните животни. Така в новия екземпляр има 808 вида растения и гъби, 287 вида животни и 166 типа природни местообитания. През новия програмен период оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020" за опазване на биоразнообразието са предвидени 198 млн. лв.
"Тези средства ще служат за подкрепа на усилията за управление и опазване на защитените зони от „Натура 2000”, и изпълнение на мерките, заложени в плановете за управление на защитените зони", обясни екоминистърът Ивелина Василева. Новият екземпляр на Червената книга на България пък ще бъде раздаден на всички регионални структури а екоминистерството, библиотеки и училища.