Калните бани се местят на север

Пътят от Рибарското селище до Рапонги остава за пешеходци и велосипеди, обяснява Милчо Близнаков – изпълнителен директор на Холдинг Варна АД

- Г-н Близнаков, по какъв начин "Холдинг Варна" е свързан с вече скандалния ПУП на ж. к. "Чайка"? Все по-често се срещат коментари, че дружеството е собственик на зелени площи в квартала. Ще строите ли там?

- Чрез наше дъщерно дружество притежаваме имот, в който е изградена сградата на телевизия "Черно море". Нямаме други имоти в квартала. Не сме собственици на терени, които са зелени площи, детски или спортни площадки. Подробният устройствен план на квартал "Чайка" не е разработван от наше дружество, а е възложен на софийски проектанти.

- Темата за състоянието на Морската градина, за движението на автомобили в парка и крайбрежната зона е вечна за Варна, но дискусиите по нея се изострят с наближаването на местните избори. Ще продължи ли Алея първа да бъде повече пътна артерия, отколко място за разходка?

- Следващият етап от реализацията на инвестиционен проект Алея първа включва изграждане на алейна и пътна инфраструктура в участъка между рибарското селище и комплекс Рапонги. За предстоящия туристически сезон движението на автомобили в тази част ще бъде реорганизирано, а настоящият път ще стане алея за пешеходци и велосипедисти. Така ще осигурим по-голям комфорт и безопасност за гражданите и гостите на града.

- Какво е състоянието на проекта до този момент?
- Направени са инвестиции за над 38 млн. лв. от предвидените 73.1 млн. лв. по инвестиционната програма. Изграденото укрепително съоръжение е едно от най-мащабните в страната и доказа своята ефективност. Инвестираните в него 20 млн. лв. запазиха целостта на Приморски парк, а реновираната панорамна алея стана любимо място на жителите и гостите на Варна. Без това укрепване алеята щеше да има същата съдба като участъка от Карин дом до Почивка, който се свлече и вероятно за дълъг период от време ще остане затворен за пешеходци.

- Какво предстои през следващата година?
- Работим по инженерната инфраструктура, след което стартираме обектите, предвидени в инвестиционния план. Ще започнем с аквапарка, центъра за рехабилитация и базата за водни спортове. За аквапарка ще се използва топла минерална вода от района на Шокъровия канал, а закритата част ще даде възможност за целогодишно позване на обекта. В центъра за рехабилитация е предвидено да се преместят процедурите с лечебна кал, които до преди години се извършваха в района на старите морски бани. Правят се значителни инвестиции - извън проект Алея първа, за възстановяване на фасадите на сградите по крайбрежната алея от плувния басейн до северен плаж. Така цялата зона ще стане по-привлекателна за отдих, развлечения, рехабилитация и спорт.