Предложиха Живко Господинов за "Почетен гражданин на Варна"

Спорт

15-07-2015, 18:44

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

12 варненци и португалски клуб искат легендарният футболист да бъде удостоен със званието

Инициативен комитет (ИК) от 12 варненци и португалския клуб Фафе направи официално предложение легендарният футболист на Спартак и град Варна Живко Господинов да бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Варна". Това стана по време на Общественото обсъждане в зала "Пленарна" на Община Варна преди минути. Eдин от членовете на ИК – треньорът Атанас Атанасов и член на УС на ФК Спартак, прочете писмо, адресирано до кмета на града, председателя на ОбС и общинските съветници, в което бяха изложени аргументи за предложението и припомнена футболната биография на Господинов.

"Основанията за това наше желание са категорични по отношение на личността и приносите на Живко към футболната история на Варна и на България. Той остави следи, по които вървят днешните поколения млади футболисти. Името му е знак за личностни качества, достойнство и човешко отношение, заедно с неговото майсторство на терена. Считаме, че званието "Почетен гражданин на Варна" за него би било напълно заслужено, и ще е израз на нашата благодарност и дълбок поклон пред неговия жизнен път", заяви Атанасов. Както е известно, Живко Господинов почина на 4 май, след като близо 11 месеца се бори с коварна болест.

В Инициативния комитет влязоха също и другите четирима членове на УС на ФК Спартак Людмил Горанов, Димитър Трендафилов, Илко Станчев и Траян Дянков, бившия футболист на Черно море и националния отбор Илиан Илиев, ексбаскетболистът на Черно море и националния тим Тодор Стойков, спортните журналисти Недко Петров, Александър Дечев, Ивайло Борисов и Николай Караколев, председателят на фенклуб Спартак Евгени Станимиров и Футболен клуб Фафе (Португалия). Екипът на Фафе Живко Господинов е носил в периода 1988/1990 година.

Визитка на Живко Господинов
Живко Господинов е роден на 6 септември 1957 година. Играл е за „Спартак“ (Варна) в периодите 1974-1977, 1978-1987, 1988, пролет - 1988 – есен, 1990 – есен, за „Ватев“ (Белослав) (1977-1978), „Спартак“ (Плевен) (1987 – есен), „Черно море“ 1992 – пролет, „Берое“ (1992 – пролет) и „Фафе“ (Португалия) (1988-1990). Има 171 мача и 46 гола в "А" група. От тях 155 мача с 41 гола за „Спартак“ (Вн), 3 мача за „Берое“ и 13 мача с 5 гола за „Спартак“ (Пл).

Той е голмайстор и лидер на най-успешния отбор в историята на „Спартак“ (Варна) в периода 1982/1984 година. С тима е бронзов медалист в „А“ група през 1984 година и финалист за купата на България през 1983 г. Като футболист на „Спартак“ играе и в 4 мача в европейския турнир за Купата на носителите на национални купи, два от които срещу Манчестър юнайтед на 1/8-финал.

Във футболната му биография фигурират също 39 мача и 6 гола за "А" националния отбор (в периода 1983-1986), с което се превръща в рекордьор на клуба по изиграни мачове и голове за държавния тим. През 1986 година участва на световното първенство в Мексико в 3 от 4-те мача на България, когато достигаме за първи път до 1/8-финал.

В дългия си спортен път е избиран три пъти за най-добър футболист на Варна. През 80-те години Левски и ЦСКА правят всичко възможно да го привлекат, но Живко остава верен на родния си „Спартак“. Нещо повече - с това свое решение той се превръща в единствения футболист играл на световно първенство като действащ играч на варненски клуб. Същото е чест за всеки от нас, не само като част от спортната общност на Варна, но и като граждани, които ценят своята принадлежност към Морската ни столица.

Качествата и постиженията на Живко Господинов не остават без ответ и на национално ниво. Той три пъти е награждаван със златна значка и веднъж със сребърна от БФС за личния му принос към българския футбол. През 2000-ата година е избран за Футболист №2 на XX век на Варна.