Келнерът предупреждава коя манджа се готви бавно

Туризъм

15-07-2015, 07:12

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Портиерите на лукс хотелите с поне един чужд език

За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави. Това е записано в проект на постановление за приемане на Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията.

Времетраенето за изпълнението на поръчката зависи и от звездите на обекта, напр. за студени предястия, салати и аперитиви се изпълнява до 10 минути в заведенията "пет звезди" и "четири звезди" и до 15 минути в заведенията "три звезди" и"две звезди"; за останалите ястия и напитки - до 20 минути, е записано още в проектодокумента.

За всички категории пък важи изискването отварянето на бутилираните напитки - безалкохолни, бира и вино, да се извършва пред погледа на клиента при поднасянето им. Броят на местата за сядане в прилежащите към морски и планински места за настаняване - клас „А" заведения за хранене и развлечения, където се предлага основното хранене на гостите, трябва да бъде равен на 30 % от общия брой стаи и/или апартаменти в мястото за настаняване.

Към всички обекти и категории има разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект. Например управителите, администраторите и старшите камериерки на хотелите и мотелите от една до 3 звезди трябва да владеят поне един чужд език. Управителят може да е със средно образование, но трябва да имат поне 3 години стаж в туризма.

За управителите, администраторите, маркектинг мениджърите и ръководителите бизнес услугите на хотелите 4 и 5 звезди се иска да знаят поне 2 чужди езика, а за старшите камериерки и портиерите - поне по един. За петзвездните хотели се изисква висше образование дори за консиержа, като той трябва да владее задължително поне един чужд език. Подобна езикова подготовка се изисква и за обслужващия персонал на асансьорите и пиколата.

В проектодокумента е записано още, че минималните познания по чужд език изискват те да са свързани с обслужващия процес и задълженията на съответната длъжност, като за квалификацията не се изисква документ. Лицата, заемащи посочените длъжности, следва да имат минимални познания по български език.