Бум на летни вируси във Варна, Бургас и София

Животът

14-07-2015, 16:11

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През лятото се увеличават случаите на ентеровируси, на треска от ухапване от папатаци, на хепатит А и на сексуално-преносимите инфекции

Висока е заболеваемостта от летни вируси в Бургас, Варна и София, но епидемичните стойности не са необичайни. Това заяви академик Ангел Гълъбов, председател на Балканското микробиологично дружество, цитиран от БТА.

През лятото се увеличават случаите на ентеровируси, на треска от ухапване от папатаци, на хепатит А и на сексуално-преносимите инфекции. По думите му ентеровирусът (летен грип) се среща сред всички възрасти, протича с разстройство, висока температура, болки в гърлото. Вирусът е крайно заразен и всички контактни лица се разболяват.

Възможно е по време на протичането на болестта да се появят обриви по тялото или мехурчета по дланите и в устата. Гълъбов напомни, че трябва да се спазва висока лична хигиена, храната да се съхранява на закрито, а водата да се пие само от доказано чисти източници.

Треската, предизвикана от ухапване от папатаци, преминава за около три дни, като симптомите й са висока температура и зачервени очи. За предпазване от хепатит А също трябва да се спазва висока лична хигиена, допълни той.