Камбаните на "Александър Невски" посрещат круизните туристи във Варна

На 22 табла са показани най-запомнящите се исторически моменти за варненския порт

Историята на Пристанище Варна е първото нещо, което виждат круизните туристи, щом стъпят в морската столица. Това става възможно чрез изложба на открито, разположена в района на Морска гара – Варна. На 22 табла са показани най-запомнящите се исторически моменти за варненския порт. Един от тях е претоварването на камбаните за храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата. Те са доставени с кораб във варненското пристанище и са превозени до София с влак през 1909 година.

В следващите месеци към експозицията ще бъдат добавени и кадри до днешни дни. Изложбата е разположена в обновената зона около 1-во и 2-ро кейови места. Рехабилитацията на най-старата част на пристанището е във финална фаза. Достъп до зоната ще бъде осигуряван за граждани и гости на града само при събития от публичен характер.

За това лято на Морска гара – Варна се очакват още пет луксозни пътническа кораб. От началото на сезона през варненския бряг минаха "Стар Прайд, "Сийборн Одисей", "Варайъти Вояджър" и "Минерва". Някои от тези кораби вече повториха идването си в морската столица или предстои да го направят до края на лятото. Възможно е да има и допълнителни заявки.