На море за 5 лева на вечер - при баба хазяйка

Туризъм

13-07-2015, 09:37

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нелегалните хазяйки фалирали квартирните бюра

Кризата в туризма удари и бабите хазяйки във Варна, които дават квартири под наем, съобщава "Монитор". Миналогодишният летен хит "На море при баба", който бързо спечели популярност сред родните мераклии за тънка почивка, вече не работи. Заменен е с евтина нощувка без гевезлъци и допълнителни екстри.

"15 лева е нощувката, но зависи за колко човека става въпрос и колко време ще останат. Всичко е въпрос на договаряне и ако се разберем, ще си стиснем ръцете", обяснява изпечена в пазарлъка жена, която чака на пейка до ЖП гарата пристигащите от страната. Държи в ръката си надпис "Квартири" и се надява някой закъсал да я заговори. Признава, че много жени като нея се опитват да припечелят така, но сезонът е слаб за всички. Нейна по-възрастна колежка, застанала на другия ъгъл на гарата, избяга веднага след въпроса дали плаща някакви данъци за дейността си.

Повечето квартири са във вилните зони или в жилища из града, но не са регистрирани, защото бабите хазяйки трябва да плащат туристически данък за поне 30% заетост през цялата година, без значение колко са туристите, които отсядат у тях. Ако са редовни към държавата, сметките им не излизат, затова работят нелегално. "Ниската цена е и основното предимство на квартирите пред хотелите", коментираха ситуацията и представители на туристическия бранш. Служител на гарата в морската столица пък обяснява, че заради сушата от туристи, повечето от хазяйките се пазарят и свалят цените. "Ето, квартирните бюра на перона, това лято не отвориха изобщо, защото нямат работа. Бабите ги фалираха", коментираха те.

Топофертите за центъра на Варна са от 12 до 15 лева в стая с 2 легла, а луксозно обзаведени стаи от апартаменти около хотел Черно море, на самия пъп на града и близо до Морската градина плажа и морето, стоят полупразни, както и хотелите в туристическите комплекси. Нощувка и туристически данък в малките семейни хотелчета или къщите за гости край морето в района на Ален мак е вече 10-12 лева на вечер в стая с 2 легла. Дори и в престижния вилен район на местността "Свети Никола" може да се намерят стаи за гости, където да се пренощува за 10 - 15 лева на вечер. В "Аспарухово" нощувката на човек в стая с 2 легла вече твърдо е 10 лева, а в "Галата" - 9 лева.

До пет лева на легло в двойна стая падна нощувката и в малките курортни селца край Варна. Местните баби в Бяла, Шкорпиловци и близките до морето селища предлагат на летовниците квартира на тези символични цени с надеждата да припечелят някой лев в разгара на сезона.