Нов модел на финансиране заплашва държавни театри от закриване

Парите

11-07-2015, 16:40

Снимка:

clubz.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За всеки лев приход от билети да се получава определена държавна субсидия, предвижда реформата

Министерство на културата предлага нов модел на финансиране на сценичните изкуства. Срещу всеки лев приход от продажба на билети - те да получават от държавата определена субсидия. За драматичните театри се предлага тя да е 2,50 лв. За филхармонии, опери, фолклорни ансамбли - 6 лева. За Софийската опера и балет - 4 лева за всеки лев приход от билети.

"Левче - кефче, така го нарекохме вече, защото за всеки лев приход различните институти ще получават някаква субсидия", казва Пеньо Пирозов, артист и зам.-председател на синдикат "Култура" към КНСБ, цитиран от bTV. По думите му реформата трябва да е съпроводена с ясни разчети за очаквания ефект, каквито липсват в мотивите към предложението на министерството.

Новият модел се предлага заради зачестилите проблеми, сред които отчитането на фиктивни билети с цел по-голяма субсидия. В бъдеще тя ще зависи от прихода от билети, а не от броя им.

"Докарахме го до положение едва ли не финансирането на зрител да се превърне в мръсна дума, в кавички го казвам", каза Боил Банов, зам.-министър на културата.

От гилдията се притесняват, че зад новия модел се крият намерения за закриване на театри с малки приходи. "Едни пари ще отидат към някои драматични театри в по-големите градове, други по-малки театри в провинцията би трябвало да приключат дейността си", поясни Пеньо Пирозов.

"Изкуството в края на краищата е субективна дейност и смятам, че за различните театри трябва да има и различен подход и различен тип финансиране" каза Борислав Чакринов, директор на ДТ "Адриана Будевска" в Бургас. Директорът на бургаския театър каза още, че реформата трябва да се съобрази с различните възможности и нужди на културните инстутити в страната.

Новият модел премахва сегашните ограничения за получаване на субсидия, сред които минимална цена на билета, под която не може да се продава. Предложенията на министерство на културата са на етап обществено обсъждане. След като се съберат всички мнение и препоръки ще бъдат внесени за гласуване в Министерският съвет.