Веско Жеков и ортаците му задържани за рекет на проститутки

Крими

11-07-2015, 10:02

Снимка:

frognews.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арестуваха и Веско Жеков

Спецполицаи в среднощна акция в центъра на Варна

Петият член на групата - Свилен Цонев не е открит и се издирва

Бившият полицай Веселин Жеков и още четирима души - Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов, са арестувани при акцията във Варна, проведена на 8 срещу 9 юли от сектор БОП в града. Те са задържани за участие в организирана престъпна група, занимаваща сe с изнудване и рекет на проституиращи лица в морската столица. Петият член на групата - Свилен Цонев не е открит и се издирва, съобщиха от Специализираната прокуратура, под чийто контрол се провежда разследването. За ръководител на групата се счита Жеков, който е бивш полицейски служител в Охранителна полиция – Варна, специализирано подразделение за охрана на обществения ред и борба с масовите безредици.

Веселин Жеков е привлечен като обвиняем за това, че в периода от началото на месец май 2014 г. във Варна е създал организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел съгласувано да се извършват престъпления – изнудване и рекет на проституиращи лица. От образуването й до края на месец септември 2014 г. Жеков е ръководил престъпната група, наричана във Варна "Фирмата". Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов са обвинени в това, че в периода от началото на месец май 2014 г. до края на месец септември 2014 г. са били членове на тази група.

Иван Балинов и Иван Иванов са обвинени и за това, че в периода месец май – месец септември 2014 г. във Варна, при условията на продължавано престъпление, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, са принуждавали различни проституиращи лица да им дават по 100 лева седмично. Деянията им са осъществени чрез използване на сила и заплахи. Нанасяли са побой на изнудваните лица, включително и използвайки метални тръби, отправяли са им заплахи за физическа саморазправа, че ако не им заплащат исканата сума, ще бъдат причаквани, пребивани и осакатявани. Престъпленията са извършени по поръчение на разследваната организирана престъпна група. По досъдебното производство са разпитани 16 свидетели. Извършени са разпознавания.

Веселин Жеков, Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов са задържани от Специализираната прокуратура до 72 часа и предстои днес да се внесе искане в Специализирания наказателен съд за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо всички обвинени лица.

Подземният бизнес на Жеков, популярен като Весо Полицая, е свързана и с наркоразпространението, коментират запознати. Името му е познато в подземния свят от близо 2 десетилетия, но на практика досега той има само една присъда - по мегаделото от 2008 г. за ръководената от общинските съветници Веселин Данов и Иван Славков организирана престъпна група, припомня "Труд".

Жеков се споразумя с прокуратурата, стана свидетел срещу съдружниците си и получи 2 г. и 4 месеца затвор, голяма част от които прекара под домашен арест. Преди процесът да приключи, през февруари 2009 г., по вилата му бе открита стрелба с гранатомет, но той оцеля. Полицейски чадър е пазил Полицая през всичките тези години, твърдят редови ченгета, които прогнозират арести на бивши и настоящи свои колеги, ако Жеков пропее.