Бивши полицейски шефове и началникът на Трето - потенциални клиенти на прокуратурата

Специална комисия във варненската полиция проверява всички случаи за година назад за спрени производства по случаи за джебчийство

Бившето ръководство на областната дирекция на МВР във Варна и все още действащото на Трето районно управление в града, са допуснали редица пропуски по отношение на борбата срещу джебчийските кражби в града, съобщи днес от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Констатациите са от назначената от министъра проверка, след появили се материали по темата в медиите.

Бъчварова уточни, че това са предварителни данни от проверката, обхванала периода 1 юни 2014 - 1 юни 2015 година. "При излизането на окончателните резултати ще се вземат административни мерки срещу виновните, ако трябва, ще се дадат материали и на прокуратурата, за търсене на наказателна отговорност", поясни Румяна Бъчварова. Специална комисия във варненската полиция пък проверява всички случаи за година назад за спрени производства по случаи за джебчийство. 80 от преписките се проверяват допълнително, заради съмнения, че те са спрени неправомерно.

Полицията във Варна подобрила резултатте си с новото ръководство. В отговор на въпрос от депутата Красимир Янков от "Коалиция за България", вътрешният министър каза още, че след смяната на ръководството на полицията във Варна има сериозно подобрение на резултатите. В периода април - юни престъпленията са намалели с 15%, а разкриваемостта е скочила с почти толкова. При икономическите престъпления разриваемостта е 15 на сто при 3.9% за същия период на миналата година. Нивото на джебчийските кражби пък е намаляло два пъти.

В отговор на въпрос на депутата от Варна Красимир Янков, Бъчварова уточни, че новият началник на варненската полиция Даниел Пашов и колегите му се справят добре и само при доказани нарушения, би предприела мерки срещу тях. Уточнението беше по повод твърденията, че като началници на първо районно управление в София новите ръководители във Варна са си затворили очите за няколко случая.

Става въпрос за скандал от април миналата година, когато 25 годишната Александра Стоилова и 26-годишният й приятел Иван Цонев бяха обвинени, от полицай на Първо РПУ в София, че са му нанесли побой и са скъсали униформата му. Записи на охранителните камери в Районното управление тогава показаха, че полицаят сам е скъсал ръкава на униформата си, за което по-късно беше обвинена Александра. За случая първоначално Даниел Пашов и колегата му Никола Панчев, който е шеф на "Охранителна полиция" във Варна са получили наказания, които после са били отменени.

Последният придобил публичност случай на полицейско насилие, над момче и момиче при задържане през декември миналата година, също е станал по времето, когато начело на районното е бил Даниел Пашов.