Идея: Българската носия - официално облекло

Животът

08-07-2015, 17:35

Снимка:

nosia.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отбелязват годишнина от Илинденско-Преображенското въстание със събор

Българската национална носия да бъде призната за официално облекло. За тази своя идея ще потърси подкрепа по време на събор за 112-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание основателят на музея "Стара Варна" хаджи Ламбрин Сотиров. Той е планирал и да покаже автентична македонска носия пред участниците в събора, който ще се проведе на 12 юли в парка в "Аспарухово".

Организатори на традиционното събитие са Македонското дружество "Гоце Делчев" и Тракийско дружество "Кап. Петко Войвода" във Варна. За трети път в 23-годишната история на събора двете дружества обединяват усилия и ресурс за провеждане на честването. На сцената в парка ще излязат близо 100 певци и танцьори от двете организации, а очакванията на организаторите са за над 500 посетители.

Илинденско-Преображенското въстание е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. То избухва през 1903 г., на 20 юли в пределите на тогавашната Османска империя. Организирано е от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Потушаването на въстанието води до 30 000 български бежанци само в Източна Тракия.