150 знамена украсиха Аспарухов мост

Общината очаква 35 млн. лв. за ремонт на съоръжението

Над 150 знамена – националния флаг, знамето на Община Варна и логото на града за европейска младежка столица вече красят Аспарухов мост. За наличието им се похвали кметът Иван Портних, който публикува и снимки в социалната мрежа, оценявайки придобивката с думите "От Варна започва България" и припомняйки за предстоящия цялостен ремонт на съоръжението.

Общината очаква 35 милиона лева от държавния бюджет за 2016 г. за подобрения на моста, като идеята е да се направи основен ремонт. Още през тази година обаче ще бъдат отпуснати 10 млн. лв. за реконструкция на малкия мост (в началото на Аспаруховския), който е в много лошо състояние заради камионите със зърно, които минават по него на път за входа на пристанището отдолу.

Същевременно общинската администрация има амбиция на моста да има и велоалея. Изграждането й обаче ще е за сметка на общината, тъй като подобна реконструкция не е предвидена в проекта на Агенция "Пътна инфраструктура" за ремонт на съоръжението.

Аспарухов мост е пуснат в експлоатация предсрочно през септември 1976 г. Оттогава досега по съоръжението, чиято обща дължина е 2050 метра, са правени само частични подобрения. То обаче е построено по уникална за времето си технология, която му гарантира да издържи на ураганен вятър със скорост 180 км/ч и температурни разлики от -40° до +40° C.

Според специалисти, макар че е построен качествено, мостът е към средата на живота си и започването на ремонт е належащо. Проблемите са най-вече с колоните на моста. При всички такива конструкции с високи стълбове негативно влияние оказват въздушните течения, които набиват влажни пари в порите на бетона и при размръзването през по-студените месеци започват напукванията.

Фотосите предизвикват разностранни коментари в социалната мрежа, като някои приветстват поставянето на знамената, а други са на мнение, че дупките по пътното платно са по-приоритетни. Друг потребител пък посочва, че националните знамена би трябвало да са поставени наобратно и пита дали страната не е обявила война.