Шефове горят за ченгета биячи

Крими

08-07-2015, 07:25

Снимка:

Кадър от Нова телевизия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Униформени служители са подложени на пълна проверка след скандални кадри

Поредният случай на полицейски произвол предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Униформени служители са подложени на пълна проверка след скандални кадри за превишени права и насилие над младо момче и момиче преди повече от шест месеца.

Двама полицейски началници могат да бъдат сериозно наказани и дори уволнени от системата на МВР, ако се установи, че са прикрили случай на брутално полицейско насилие от 19 декември м.г., разкриха източници на "Стандарт". Настоящият началник на варненската полиция Даниел Пашов и някогашният му подчинен и сегашен шеф на "Охранителна полиция" в морската ни столица Никола Панчев ще бъдат разпитани от "Вътрешна сигурност" по повод скандален видеоклип за брутален арест и побой над младо момче и момиче в столицата. Видеото бе разпространено в предаването "Господари на ефира" по Нова ТВ. От кадрите ясно се вижда как 4-5 униформени от столичното Първо районно бият младежите.

Към онзи момент Пашов и Панчев са началници именно в това районно управление в столицата. Имената им бяха замесени и при друг инцидент от април същата година, когато полицай скъса пагона си, а след това обяви, че са го извършили двама младежи при опит за проверка. Говореше се, че превишените права на служителите са прикривани от техните началници. Заради въпросните нарушения Панчев бе наказан с уволнение, а Пашов - с порицание. Поне по документи. Вместо това обаче двамата наскоро получиха отговорната задача да застанат начело на варненската полиция. Междувременно пък поредният скандал с полицейско насилие взриви и социалните мрежи. Вече се подготвя и мащабен протест срещу полицейския произвол, който ще стартира в петък пред храма "Св. Седмочисленици".

В МВР са назначили дисциплинарна проверка по случая, която е разпоредена от директора на СДВР старши комисар Младин Маринов. Заснетите полицаи от Първо районно вече са установени. Имената им обаче се пазят в тайна. Те ще бъдат разпитани по случая. Според официалната информация на МВР полицейски патрул е бил изпратен на улица "13 декември" по сигнал за възникнало сбиване и нарушаване на нощната тишина. При пристигането си на адреса униформените заварили момче и момиче да се карат разпалено на улицата. Полицаите предприели действия по установяване на самоличността на двамата. Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта. Двамата били отведени в полицейското управление, където била установена самоличността и на жената.

Извиканият екип на "Пътна полиция" установил с дрегер наличие на 1,59 промила алкохол в кръвта на момичето и 0,53 промила у момчето. По случая веднага било образувано бързо производство за хулиганство. От вътрешното министерство обаче не уточняват какво се е случило с разследването срещу двамата младежи. По неофициална информация обаче се разбра, че то е било прекратено и до дело срещу тях така и не се е стигнало. За случая дори не е уведомена прокуратурата. А доколкото се коментира в районното, "младежите и ступалите ги ченгета накрая са си стиснали ръцете всеки да си ходи по живо, по здраво".

В същото време пък от синдикатите заподозряха, че клипът е пуснат сега умишлено, тъй като има полицейски протест. Дисциплинарната проверка, разпоредена от Младен Маринов, все още продължава. Имена на провинили се полицаи обаче официално не се споменават. "Законът за полицията позволява да се употреби насилие при съпротива, но в случая няма съпротива и насилието не е свързано със законни действия на полицията", заяви междувременно адвокат Марин Марковски във вторник пред Нова телевизия, поканен да коментира случая.

Софийската районна прокуратура е поела надзора върху извършваната от СДВР проверка срещу полицейските служители, като на полицейските органи е разпоредено в тридневен срок да докладват резултатите за преценка налице ли са достатъчно данни за престъпление от общ характер, съобщиха от държавното обвинение.

Установено е, че се касае за случай от 19 декември 2014 г., при който две лица - Веселина Китова и Александър Грошанов, са били задържани в Първо районно. Срещу тях е започнато бързо производство за хулиганство. Още на 22 декември 2014 г. наблюдаващият прокурор е прекратил делото с мотива, че деянието на Китова и Грошанов не съставлява престъпление.