Замразяват цената на тока до Нова година

Парите

04-07-2015, 08:16

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

5% от приходите на централите ще се отчисляват за спецфонд

Цената на тока както за битовите клиенти, така и за фирмите няма да поскъпва до Нова година. На специална среща при премиера Бойко Борисов правителството, синдикатите и работодателските организации са се разбрали за пакет от спешни мерки в енергетиката, които ще доведат до нови икономии от 400 млн. лв. годишно. 200 млн. лв. от тях ще дойдат основно от орязване на ВЕИ централите. Останалите 200 млн. лв. ще са за сметка на всички производители на електрическа енергия, като 5% от техните приходи от продажби ще се отчисляват в специален фонд.

Новината за запазването на цените на тока дойде часове след като по БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че през следващите 4 години еленергията за бита ще поскъпва с до 2% годишно. За парното пък той очаква още едно поевтиняване през октомври.

"Изчисленията на експертите показват, че ако бъдат взети всички коментирани мерки, от една страна ние даваме възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да не повишава цената. От друга страна спираме трупането на тарифния дефицит от НЕК", коментира след срещата вицепремиерът Томислав Дончев.Първите 200 млн. лв. икономии ще дойдат от промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова.За целта НЕК ще бъде освободена от задължението да плаща по 125 лева на всеки мегаватчас (миксовата цена) от зелените централи, произведен над определените им от КЕВР часове работа.
Новата тарифа, по която ще става това е цената за излишък на балансиращия пазар. В момента тя е 4-6 лева за мегаватчас.Ще бъдат орязани и часовете, по които НЕК изкупува тока от ВЕИ по високите преференциални цени. Това ще стане, като от одобрените часове работа на зелените мощности (1250 часа за фотоволтаиците и 2250 часа за перките) ще се приспадат часовете, в които те са работили, за да осигурят собствените си нужди от ток. Друго приспадане ще става съобразно намаляване на коефициента на полезно действие на ВЕИ централите, обясни Теменужка Петкова. Наред с това на КЕВР ще се даде право да отмени преференциални цени на ВЕИ, които са построени с европейски средства.Освен това ще се даде законова възможност на КЕВР да намалява цените на тези централи, за които проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила, че са декларирали по-високи инвестиционни разходи от реалните. Тоест така са им били определени по-високи цени от регулатора. Към момента такава проверка АДФИ прави само във ВЕИ централите.За останалите 200 млн. лв. резерви се разчита основно на производителите на еленергия, стана ясно от представените предварителни сметки. Тази сума ще се набере от всички електрически централи у нас. Те ще са длъжни всеки месец да внасят по 5% от приходите си от продажбата на ток във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". В него ще постъпват и парите от продажбите на парникови квоти. Идеята за такса, събирана от производителите, не е нова. Тя възникна през 2012 г. след бума на зелените централи. Първо се говореше за 1-2%. После предишната шефка на регулатора лансира идеята за 3%, като приходите от нея да отиват за енергийно бедните българи.Средствата във фонда ще бъдат използвани за покриване на тарифния дефицит в НЕК обясни министър Теменужка Петкова. След Нова година, когато се очаква пазарът да стане напълно свободен, задачата на фонда ще е да покрива дисбалансите в системата, допълни Томислав Дончев. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че идеята за такъв фонд е била лансирана от синдиката преди месеци.В спешния пакет мерки е и намаляването на административните разходи в държавната енергетика с 10%.До края на годината оттам ще бъдат спестени 20 млн. лв. По думите на Пламен Димитров това е оптималният размер на икономиите."Мерките ще бъдат предоставени от КЕВР и ако тя ако счете за необходимо, би могла да ги вземе предвид при определянето на цените", каза енергийният министър. Тя не скри, че дори с всички тези мерки тарифният дефицит на НЕК няма да бъде изчистен. Той вече възлиза на 1,4 млрд. лв., като целта е да бъде сведен до минимум.Предложенията за промени в законите ще бъдат внесени от името на депутати, допълни шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев. По думите му срокът за приемането им (виж карето) – 24 юли устройва и КЕВР.