Мерят за радиация на всеки час във Варна

Днес точно в 12 часа единият уред отчете 32.0 nSv/h (наносиверта/час), а другият между 0,06 и 0,08 µSv/h (микросиверта/час)

Замервания на радиационния гама-фон се правят на всеки час във Варна заради паниката, която предизвика избухналия пожар в Чернобил на 29 юни. Замерванията се извършват с два дозиметрични уреда, които отчитат стойностите съответно в микро и наносиверти.

Специалисти от регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на всеки час излизат на открито и правят успоредни замервания на гама-фона с два дозиметъра.

Днес точно в 12 часа единият уред отчете между 0,06 и 0,08 µSv/h (микросиверта/час). За сравнение датчикът на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който е монтиран на РРТС "Франгата", е отчел 0,10 µSv/h, колкото бяха замерени и в четвъртък. Другият дозиметър на ПБЗН отчете 32.0 nSv/h (наносиверта/час).

Въпреки, че има разлика в отчетеното от двата уреда получените стойности от тях, както и от станцията ИАОС са в рамките на типичния за страната гама-фон, чиято горна граница е 0,40 µSv/h.

Според Марина Низамска - началник отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране е нормално двата прибора, които не са от една марка и модел, да отчитат различни стойности. Тя обясни, че те са с различни детектори и чувствителност и в тях попадат различен брой йонизиращи частици. По думите й притеснително би било, ако има трайно покачване над 5 пъти в показанията на един от приборите.

Вижте още по темата: 

АЯР: Няма как да се скрие изтичане на радиация

Облак от пожар в Чернобил се носи към Черно море

МВР и Екоинспекцията: Няма повишена радиация у нас