Разбиха схема за данъчни измами във Варна

Крими

03-07-2015, 11:07

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нанесена е щета за над четвърт милион, задържани са мъж и жена

Престъпна схема за данъчни измами, действала на територията на гр. Варна и областта, е разбита от служители на "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР. Операцията е реализирана под ръководството на Окръжната прокуратура.

В схемата е била изградена стройна система, врезултат на която са контролирани над десет търговски дружества, обслужвани от една и съща счетоводна кантора, с роля на "липсващи търговци" и "буфери". Дружествата са издавали помежду си фактури за фиктивни сделки със стоки, услуги, електрически материали и СМР и са подавали справки - декларации по ДДС с неверни данни, съобщават от полицията.

Последното дружество, участващо в схемата с ролята на "брокер", което е усвоявало акумулирания данъчен кредит, е било реален търговец на строителни и електрически материали. Щетата за бюджета надхвърля четвърт милион лева.

Извършени са претърсвания и изземвания на 6 обекта – счетоводни офиси, магазини, жилищни помещения и автомобили, на лицата съпричастни с престъпната дейност. В резултат са иззети компютърни конфигурации, множество счетоводни документи – данъчни фактури за фиктивни сделки, кредитни известия, разходни касови ордери, квитанции, договори и банкови извлечения, чрез които се е осъществявала престъпната дейност през периода от 1 февруари 2014 г. до 30 септември 2014 г.

Арестувани са мъж и жена – 43-годишният Ц. Р. И 42-годишната Ц. Р., и двамата от Варна. Те са криминално проявени. Материалите са докладвани в Окръжна прокуратура - Варна, където е образувано ДП за документиране на извършено престъпление по чл. 255 ал. 3, вр. ал. 1, т.2,5,6 и 7 вр. чл. 26 ал. 1 от НК. Работата по случая продължава.